Skolmaten har stor betydelse för hälsan

Det kan inte nog understrykas hur viktig skolmaten är för barn och ungdomars näringsintag. Det är en av alla slutsatser vi drar från det pressmeddelande livsmedelsverket publicerade häromdagen.

Skolmaten har stor betydelse för hälsan

Det kan inte nog understrykas hur viktig skolmaten är för barn och ungdomars näringsintag. Det är en av alla slutsatser vi drar från det pressmeddelande livsmedelsverket publicerade häromdagen.

Livsmedelsverket har släppt ett pressmeddelande där de lyfter just hur viktig skolmaten är. Inte minst för barn och ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden, som ofta inte äter särskilt bra hemma.

Artikeln baseras på två studier från Karolinska Institutet och Livsmedelsverket, som publicerats i internationella tidskriften Public Health Nutrition.

Skolmåltiden har en viktig funktion för ökad folkhälsa

Analysen av vad ungdomar faktiskt äter till lunch visar att de flesta elever äter sin lunch i skolan och att de dessutom äter bättre i skolan än under resten av dagen.

Skolmaten står också för en betydande mängd av barn och ungas intag av grönsaker, fiber, folat och vitamin D.

«

Sverige är ett av få länder i världen som erbjuder helt kostnadsfria måltider till alla elever i grundskolan.

Barn och unga äter bättre i skolan än hemma

En av de största och viktigaste insikterna är hur olika förutsättningarna kan se ut för barnen och ungdomarna, beroende på vilka socioekonomiska förhållanden de lever under. I flera fall är skolmaten det enda målet de får i sig på hela dagen.

Barns och ungdomars matvanor har stor betydelse för deras framtida hälsa, vilket innebär att skolmaten därmed har en viktig roll att jämna ut förutsättningarna för god hälsa genom hela livet.

Hand med redskap som serverar mat ur buffé.

Skolmaten som intresseväckare för hälsosam och hållbar mat

Många skolrestauranger erbjuder idag ett varierat salladsbord och vegetariska alternativ. Det ökar möjligheten för eleverna att äta grönare och mer hållbart, samtidigt som det kan skapa engagemang och intresse för denna typ av kost hos framtida konsumenter.

Men skolmaten skulle kunna användas i ännu högre grad för att nå målen om hållbar utveckling i Agenda 2030, om den togs tillvara bättre i skolans pedagogiska arbete.

“För att skolmåltiden ska kunna bidra till hälsa och inlärning behöver skolorna se över hur de kan göra skolmåltiden mer intressant för både elever och lärare”, säger Anna Karin Lindroos från SLV.

Barn och ungdomar äter för lite mat skolan

På Orkla FoodSolutions brinner vi verkligen för att alla barn och ungdomar ska lämna skolmatsalen med mätta magar och ett leende på läpparna, samtidigt som klimatet inte tar stryk och utan onödigt matsvinn.

Vi har bland annat tagit fram en klok kokbok som heter “Hälsa på maten”, där du hittar en mängd smaskiga recept på både frukost/mellis och luncher. I boken finns även lekfulla illustrationer och pedagogiska intresseväckare som bland annat ska göra barnen, pedagogerna, kockarna och föräldrarna mer nyfikna på att äta mer grönt och även minska på svinnet.

På halsapamaten.se kan du som arbetar inom skolans värld beställa boken gratis, men vem som helst kan också ladda ner den digitala versionen, eller varför inte de pedagogiska affischerna som vi tagit fram kring några av våra största och mest omtyckta råvaror.

Genom vårt koncept Fast Fusion Climate Week har vi hjälpt flertalet kommuner att skapa klimatsmarta menyer. Vi erbjuder färdiga recept och teman som är anpassade för skolan och enkla att använda rakt av, eller anpassa efter eget tycke och smak om så önskas. Vill man inte köra en hel vecka, går det naturligtvis alldeles utmärkt att testa för en dag eller två också.

Kontakta oss gärna för att se vad vi kan åstadkomma ihop. Det är genom samarbete som vi tillsammans kan bli som mest framgångsrika i vår gemensamma ambition att mätta alla skolbarn.

Av: Thomas Adolfsson

Dela med andra

Läs också…