Vi spår trenderna för årets julbord

Nytt år och nya tag vid julbordet. Förra årets julbord stod i skymundan för pandemin men nu dukas det snart upp i hela landet. Så vad vill gästerna ha på sitt julbord och hur kan köket möta detta? Vi på Orkla FoodSolutions har tagit pulsen på julbordet 2021, som bland annat visar att var fjärde kvinna vill ha mer grönt på bordet.

2021-10-14

Temabild för Smarta Julbord 2021.

Sedan 2016 har vi kommit ut med konceptet ”Smarta Julbord” som hjälper restauranger och offentliga kök att skapa mer hållbara, gröna och moderna julbord och julserveringar. I år publicerar vi även ett smakprov från en undersökning kring trender på julbordet.

  • Glöm cross over och fusion. Gästen vill ha klassiska smaker som förknippas med jul och traditionella kryddor som nejlika, kanel, kryddpeppar, ingefära och anis.
  • Laga mer hälsosamt och modernt. Även om gästen vill ha klassiska smaker vill de gärna äta mer hälsosamt. Feta gräddsåser får stå tillbaka och portionerna får gärna vara mindre, så att man kan smaka på allt.
  • Var fjärde kvinna önskar ett mer vegetariskt julbord där rotfrukter och kål får ta större plats, och med Vegobullar som alternativ till de traditionella köttbullarna. De hoppar gärna över rätter som lutfisk, sylta och pastejer.
  • Sillen är tillbaka. Starten på julbordet är viktig och gästen vill gärna äta sill, såväl de traditionella smakerna som nya juliga kryddningar. En hållbar och god produkt.
  • Sober snaps. Under flera år har alkoholvanorna bland de yngre förändrats, där ökat fokus nu ligger på hälsa som får allt fler att välja alkoholfritt. Så se till att ha en alkoholfri snaps på bordet, för traditioner är fortfarande viktigt.
  • Många skippar gärna buffén. Servera i stället minibufféer vid varje sällskap.

Varje år lanserar vi vanligtvis Årets sill i limiterad upplaga, men i år utökas istället det stående sortimentet med en efterfrågad klassiker, Abba Gastronomi Brantevikssill, vilket är ett resultat av undersökningen som visar att vi vill ha klassiker på bordet.

Läs mer om trenderna på vår julsida – Smarta Julbord – och få inspiration och kompletta lösningar för ett grönare och mer hållbart julbord.

Behöver du hjälp med att komma ihåg allt inför julbordet? Här har du checklistan över julens alla smarta produkter.

Text: Karin Ericson

Karin Ericson


VIDARE LÄSNING

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om Smarta Julbord 2021.

Senaste nyheten från Abba Gastronomi – Brantvikssillen.

Tips, inspiration och tricks för dig inom restaurangbranschen.

Tips, inspiration och tricks för dig inom hotell- och eventbranschen.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.