Smarta Julbord

Desserten på julbordet

Välkommen till dessertbordet

Play Video about Kockarna Christoffer och Johan gör hjärtformer med sina händer mot kameran.

Christoffer Vinke och Johan Liljegren hälsar dig välkommen till dessertbordet. Där står naturligtvis risgrynsgröten i centrum, men visst finns det plats för annat också. Vi säger bara – stay sweet!

Gott till julgröten

Play Video about Kockarna Christoffer och Johan tittar mot kameran. Johan slår ut med armarna.

Saffranssyltade clementiner

Johan Liljegren fixar det godaste och juligaste tillbehöret till din grötservering – saffranssyltade clementiner.

Clementiner på Johans vis

Johans saffranssyltade clementiner är enklare att göra än att uttala. Preppa dagen innan, och vips så har du alla julens smaker samlade i en burk. Redo att slå undan fötterna på dina jultörstande julbordsgäster.

Risgröt och saffranssyltade clementiner.
Fyra olika sorters risgrynsgröt och Ris a la Malta från Felix och Lecora.

Vilken gröt föredrar du?

Felix Risgröt är kanske den mest klassiska gröten av dem alla. Men visste du att vi genom varumärket Lecora även kan erbjuda en mängd andra varianter?

Inom Lecora hittar du en risgrynsgröt som är laktosfri. Det finns även en variant utan tillsatt socker, för den som tycker att dessertbordet är sött nog. Och om du vill hålla den hållbara linjen finns det en risgrynsgröt som är KRAV-märkt och ekologisk.

Det finns till och med en färdig Ris a la Malta, för dig som inte vill eller har tid att blanda en egen. I vår produktbank hittar du mer info om all gröt och våra övriga godsaker till dessertbordet.

Var svinnsmart på julbordet

Play Video about Kockarna Christoffer och Johan tittar på varandra samtidigt som de tar en tugga av gröten.

Rädda julgröten med en Crème Grôt

Risgrynsgröt har en tendens att bli över när många av julbordgästerna förätit sig på allt annat gott. Johan Liljegren visar hur du enkelt kan undvika matsvinn och servera överbliven risgröt som Crème Grôt nästa dag.

Ann Rebenstam och Åsa Sandberg.

Webinar för att minska svinnet

I vårt webinar Next is Now – Good Morning: Don’t Waste It, lyfte vi den otroligt viktiga frågan kring matsvinn. Utöver presentationen av chockerande siffror, så diskuterades bland annat följande:  beteendeförändringar som krävs, eventuell lagstiftning, utbildning av de som jobbar med mat, vilken roll AI kan komma att spela i framtiden, ekonomin som är kopplad till mängden mat som slängs, och hållbarhet – den kanske viktigaste aspekten av dem alla.

Dina gäster förtjänar det bästa

Ekströms Skogsbärskompott innehåller bitar av hallon, björnbär och blåbär. Kan serveras som den är eller som tillbehör.

Ekströms Jordgubbsmousse med yoghurt är en uppskattad dessert. Kallvispa med mjölk eller vatten, och garnera efter smak.

Önos Jordgubbssylt är gjord av söta jordgubbar och ger dina gäster en härligt frisk lyx ovanpå julgröten.

Glas med Ekströms Mousse och Kompott, garnerad med granatäppelkärnor. I bakgrunden syns en sked och ett glas med röd dryck.

Dessertbordet - mer än bara gröt

Visst är risgrynsgröten och maltan de stora stjärnorna på julbordets avslutning. Men det finns goda möjligheter att även bjuda på andra godsaker.

Utöver kompotter, krämer och sylter, så har vi även flera sorters mousse. Och till julen passar det extra bra med vår Ekströms Ägglikörmousse. En riktigt god och lyxig avslutning som de flesta inte väntar sig, men inte heller vill vara utan när de väl testat.

Mer jul

Missa inte all ljuvlig julinspiration från våra andra delar av julbordet.

Frågor på det?

Kockarna Christoffer och Johan står i köket och ler. Christoffer gör en hjärtform med sina fingrar.

Ta hjälp av ett gäng med stort hjärta

Vi vill precis lika gärna som du att både julen och ditt julbord ska bli lyckade. Att vi tillsammans lyckas skänka både glädje och fina minnen åt alla dina julmatsglufsande matgäster.

Tveka därför inte att kontakta oss om du har några frågor. Oavsett om det gäller produkter, tips, recept eller annat. 

Folieformar med köttbullar, vegoprins, brunkål, rödkål, inlagda gurkor, rödbetsklyftor och syltlök.
Dessert med risgröt, apelsin, clementin, kanel och stjärnanis. Serverad i högt glas. I bakgrunden syns en suddig kock med förkläde.
Tolv småburkar med olika sillinläggningar, sedda ovanifrån. De står på en marinblå och vit bakgrund.
Tre rätter serverade i olika skålar och tallrikar. På bordet ligger en grön duk och lite gröna kvistar som dekoration.
Jultallrik med sill, köttbullar, brunkål, risgröt, ägg och bröd.
Smarta smårätter av sill, räkor och risgröt.
En ljusskylt med texten "Pop up Christmas". Bredvid står staplar med pappmuggar i olika färger.
Tre bitar paj med dekoration ovanpå. Serverade på ett fat från en äldre servis.