Supersnitsaren – en unik schnitzel gör entré
Lecora Schnitzel Supersnitsare 120 g är en riktigt god och frasig schnitzel som tack vare sin unika och runda form är perfekt att använda i
Många tonåringar tränar mycket. Det är fotboll, ridning, skridskor och bandy. Tävlingar och träningar. Men hur orkar man med både plugg, fritid och sport? Ett av svaren stavas mat.
Många tonåringar tränar mycket. Det är fotboll, ridning, skridskor och bandy. Tävlingar och träningar. Men hur orkar man med både plugg, fritid och sport? Ett av svaren stavas mat.
Kajsa Asp Jonson är dietisten som vill få unga att förstå sambandet mellan vad du stoppar i dig och hur mycket du orkar. Vi tog ett snack med Kajsa som skrivit boken Klara, färdiga, kör! Full av tips och recept.
Jag är dietist sedan 25 år tillbaka och jobbar som kommunikatör med fokus på hälsosamma matvanor. Jag visste tidigt att jag ville jobba med idrott och friskinriktning istället för sjukvården. Jag tycker fortfarande att det är så härligt att peppa folk som redan mår ganska bra att må ännu bättre med enkla knep.
Det är livsmedelsverkets rekommendationer. Vi kan tänka tallriksmodellen och behöver fett, protein och kolhydrater varje gång vi äter. Tänk samma vid mellanmål som vid en måltid att man ska få med de tre bitarna oavsett vilken måltid det gäller. Gärna välja fullkorn och mat med mycket näring!
Det är en slags snabbkurs för tonåringar i balansen mellan äta, träna och vila. På ett enkelt och lättillgängligt sätt får man lära sig hur man laddar innan ett träningspass. Först var målgruppen ungdomar som tränar väldigt mycket och har svårt att få i sig tillräckligt med mat.
Men när min son, som jag skrivit boken med, läste den sa han att det är ju inte alla som tränar så mycket. Då skrev vi om den så att den riktar sig till både till de som tränar och de som behöver komma igång.
Mina barns snabba favoritmellanmål är banan med en sked jordnötssmör. Det blir ingen disk eller nånting. Många säger ”jordnötssmör kan man väl inte äta”, men det är ett jättebra sätt att få ner energi och protein på ett snabbt och enkelt sätt.
Det är viktigt att det ska finnas bra råvaror hemma. Ha till exempel havregryn hemma, bär i frysen, bra bröd och ägg är alltid bra. Egentligen börjar matvanorna redan i butiken. Det är det som avgör vad man kan svänga ihop när man är hungrig.
Gröt och overnight oats – Det är enkelt att ta med i väskan till träning eller till ett mellanmål under förmiddagen. Det funkar bra att göra den på havredryck, kanel, äppelbitar, russin och bär.
Pannkakor är ett bra exempel, det är en rätt som många tror är onyttig. Men om du byter ut vetemjöl till havremjöl så blir det både en godare pannkaka och du får i dig bra fibrer. Pannkakan blir som gröt och ägg i lyxförpackning.
Jag är inte så rädd för socker så man kan få ha lite sylt och strösocker med kanel. Jag själv tar gärna vaniljkvarg och goda bär, och toppar gärna med rostade pumpafrön. Har man lite extra tid kan man blanda hallon i färdig sylt så sänks sockerhalten och dessutom blir det godare.
I skolan hänger det mycket på andra än på barnet själv tycker jag. Det handlar om utbudet, att det ska var lockande att man ska ha tid på sig i matsalen och att det ska vara trivsamt. Det är så mycket som ligger utanför barnets kontroll. Vad jag brukar säga är att det alltid finns något man kan ta. Även om du inte älskar hela rätten så finns det alltid lite pasta eller ris, någon favorit från salladsbuffén och ett glas mjölk och ett par knäckemackor.
Det vore bra om skolmaten kunde bli en större fråga än bara maten in i munnen. Det är så viktigt att barnen ska orka med skolan och orka lära sig. Är de hungriga blir det mer konflikter. Att investera i skolmaten skulle spara så mycket på andra ställen.
Skolmaten är en guldgruva som man bara kan plocka ur. Om kockarna kan få mer cred och få bli mer synliga hjältar där ute skulle det bli så mycket bättre.
Text: Karin Ericson
Lecora Schnitzel Supersnitsare 120 g är en riktigt god och frasig schnitzel som tack vare sin unika och runda form är perfekt att använda i
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk
Till årets klimatvecka har kocken Ulrika Karlsson tänkt rejält utanför boxen och gjort en BBQ-rätt på Laxqueneller i buljong från Abba. Från hyllvärmare till en
Vällagad och spännande husmanskost är ledordet för Per Månsson som serverar cirka 200 elever i matsalen varje dag. För Fast Fusion Climate Week har han
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång