Vällagad och spännande husmanskost från Per

Vällagad och spännande husmanskost är ledordet för Per Månsson som serverar cirka 200 elever i matsalen varje dag. För Fast Fusion Climate Week har han tagit fram en höstlig 50/50-rätt.

Vällagad och spännande husmanskost från Per

Vällagad och spännande husmanskost är ledordet för Per Månsson som serverar cirka 200 elever i matsalen varje dag. För Fast Fusion Climate Week har han tagit fram en höstlig 50/50-rätt.

Se den korta versionen av Pers receptfilm

Play Video about Kocken Per Månsson. Omslag för receptteaser.

Med 34 år i yrket, varav 20 år på Sturköskolan i Karlskrona, har Per Månsson en enorm erfarenhet och kunskap om vad eleverna älskar att äta. De minsta barnen går i förskoleklass och de äldsta i årskurs sex och Per har aldrig behövt oroa sig över att eleverna inte gillar vad han lagar.

– Så många tusentals luncher som jag lagat genom åren och som barnen ätit, och aldrig ett klagomål. Det känns som att jag jobbar i medvind varje dag! Eleverna är förväntansfulla och nyfikna på maten och de är glada när de kommer och glada när de går därifrån.

Till Fast Fusion Climate Week har Per tagit fram ett recept som han kallar Kycklingbiff 50/50 med potatismos.

Hur gick tankarna när du skulle ta fram ett recept till Klimatveckan 2024?

– Jag brinner ju för husmanskost, och det gör även mina matgäster så jag ville göra en rätt där barnen säger “detta är sådan mat som mormor lagar”. Det är trygg mat både för mig och för dem.

– Rätten blev en biff där jag har använt kycklingfärs och Anamma Formbar Vegofärs Ärta som jag blandar med lök och vitkål för att få den “husmanskostig”. Sedan kryddar jag med fänkåls- och kumminfrö, de kryddorna gifter sig alltid bra med ljust kött. Jag avslutar med att piffa till rätten med färsk timjan. Till biffen serverar jag gurk- och pumpadressing med bland annat Önos Pumpasallad, Önos Grillgurka och Felix Dijonsenap.

Hur var det att jobba med Anamma Formbar Vegofärs Ärta?

– Formbar Vegofärs Ärta är kanon. Den är bra på att binda, ger tuggmotstånd och det är ett bra protein att mixa med till exempel kycklingfärs som också har låg klimatpåverkan. Och jag tror ju själv att det är bra att köra 50/50 för att få folk på skolor att testa vegetariska alternativ.

Har du jobbat med råvaror i säsong i din rätt?

– Ja, absolut! Kålen är ju i säsong, ärtorna är skördade i säsong och i dressingen har jag använt pumpasallad.

Kycklingbiff med Anamma Formbar Baljväxtfärs i 50/50-stil. Pers bidrag till Fast Fusion Climate Week 2024.

Hur har du tänkt angående svinn? Vad kan man göra om man får rester över?

– Det kommer inte bli så mycket svinn av den här rätten, det kan jag nästan lova! Men om det skulle bli, så kan den lätt serveras dagen efter igen.

När det kommer till namn och presentation av din rätt, hur gick tankarna där?

– Jag gillar beskrivande namn så att man vet exakt vad det är vad det är man ska äta. Presentationen är såklart viktig, att det ska se snyggt och fräscht ut. Men det bästa är att det doftar gott i skolan på förmiddagen så att barnen längtar till lunchen.

Vad tycker du personligen är viktigt och bra med klimatveckor såsom Fast Fusion Climate Week? Vad skulle kunna bli bättre?

– Det är alltid bra att belysa mat överhuvudtaget. Och det är viktigt att visa att vi i skolan går i bräschen för mer hållbara alternativ. Det som skulle kunna bli bättre är att ha med maten i läroplanen.

Har du något eget förslag på ett bra tema för klimatveckan inför nästa år?

– Jag tycker att man ska köra fyra klimatveckor istället för enbart en vecka och följa årstiderna med smaksättningar och produkter som är i säsong.

Text: Sofie Strandberg

Kocken Per Månsson.

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…