Stärk dina vegetariska rätter med en kraftfull kompis
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Vällagad och spännande husmanskost är ledordet för Per Månsson som serverar cirka 200 elever i matsalen varje dag. För Fast Fusion Climate Week har han tagit fram en höstlig 50/50-rätt.
Vällagad och spännande husmanskost är ledordet för Per Månsson som serverar cirka 200 elever i matsalen varje dag. För Fast Fusion Climate Week har han tagit fram en höstlig 50/50-rätt.
Med 34 år i yrket, varav 20 år på Sturköskolan i Karlskrona, har Per Månsson en enorm erfarenhet och kunskap om vad eleverna älskar att äta. De minsta barnen går i förskoleklass och de äldsta i årskurs sex och Per har aldrig behövt oroa sig över att eleverna inte gillar vad han lagar.
– Så många tusentals luncher som jag lagat genom åren och som barnen ätit, och aldrig ett klagomål. Det känns som att jag jobbar i medvind varje dag! Eleverna är förväntansfulla och nyfikna på maten och de är glada när de kommer och glada när de går därifrån.
Till Fast Fusion Climate Week har Per tagit fram ett recept som han kallar Kycklingbiff 50/50 med potatismos.
– Jag brinner ju för husmanskost, och det gör även mina matgäster så jag ville göra en rätt där barnen säger “detta är sådan mat som mormor lagar”. Det är trygg mat både för mig och för dem.
– Rätten blev en biff där jag har använt kycklingfärs och Anamma Formbar Vegofärs Ärta som jag blandar med lök och vitkål för att få den “husmanskostig”. Sedan kryddar jag med fänkåls- och kumminfrö, de kryddorna gifter sig alltid bra med ljust kött. Jag avslutar med att piffa till rätten med färsk timjan. Till biffen serverar jag gurk- och pumpadressing med bland annat Önos Pumpasallad, Önos Grillgurka och Felix Dijonsenap.
– Formbar Vegofärs Ärta är kanon. Den är bra på att binda, ger tuggmotstånd och det är ett bra protein att mixa med till exempel kycklingfärs som också har låg klimatpåverkan. Och jag tror ju själv att det är bra att köra 50/50 för att få folk på skolor att testa vegetariska alternativ.
– Ja, absolut! Kålen är ju i säsong, ärtorna är skördade i säsong och i dressingen har jag använt pumpasallad.
– Det kommer inte bli så mycket svinn av den här rätten, det kan jag nästan lova! Men om det skulle bli, så kan den lätt serveras dagen efter igen.
– Jag gillar beskrivande namn så att man vet exakt vad det är vad det är man ska äta. Presentationen är såklart viktig, att det ska se snyggt och fräscht ut. Men det bästa är att det doftar gott i skolan på förmiddagen så att barnen längtar till lunchen.
– Det är alltid bra att belysa mat överhuvudtaget. Och det är viktigt att visa att vi i skolan går i bräschen för mer hållbara alternativ. Det som skulle kunna bli bättre är att ha med maten i läroplanen.
– Jag tycker att man ska köra fyra klimatveckor istället för enbart en vecka och följa årstiderna med smaksättningar och produkter som är i säsong.
Text: Sofie Strandberg
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Vi besökte anläggningen i Kungshamn för att se hur Abba Fiskbullar tillverkas. Vi passade även på att snacka krisberedskap, laga mat med få ingredienser och
FELIX Ärtsoppa i storhushållsförpackning är enkel att tillaga och smakar precis som en klassisk ärtsoppa ska göra. Den är dessutom unik i sin långa hållbarhetstid,
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång