Lisa lagar spaghetti med köttfärssås i 50/50-stil

En klassiker i klimatsmart tappning blev resultatet när köksmästarna i Partille kommun skulle ta fram en maträtt till Fast Fusion Climate Week. Med målet att göra den så lik originalet som möjligt.

Lisa lagar spaghetti med köttfärssås i 50/50-stil

En klassiker i klimatsmart tappning blev resultatet när köksmästarna i Partille kommun skulle ta fram en maträtt till Fast Fusion Climate Week. Med målet att göra den så lik originalet som möjligt.

Se den korta versionen av Lisas receptfilm

Play Video about Kocken Lisa Olsson. Omslag för receptteaser.

– Vi ville göra en färs som är så lik en vanlig köttfärssås som det bara går, med tanke på smak och utseende, sade köksmästare Lisa Olsson.

På Furulunds Servicecenter i Partille serverar Lisa med kollegor varje dag drygt 400 lunchportioner. Det är ett jobb som kräver noggrannhet, kreativitet och matglädje.

Vad är det som gör att du älskar ditt jobb?

– Det är bara så fantastiskt kul att möta våra gäster och laga bra mat som de tycker om som hamnar i deras magar.

Hur har ni tänkt när ni skapade receptet till klimatveckan?

– När vi hörde om årets tema med barnens favoriträtter, tittade vi på våra matrådsprotokoll, vilka rätter som varit mest populära och vad vi har fått för spontanönskningar via skolmatsenkäten av eleverna. Sedan tänkte vi på hur vi kunde få ihop detta med hållbarhet.

– Resultatet blev rätten Färssås med pasta och picklade betor. Det är ju en smart grej med att inte köra helvegetariskt men att ändå få in mer växtbaserade rätter på ett varsamt sätt så att eleverna känner igen sig. Vi har kört det här receptet i över ett år så vi vet att det funkar.

Proteinet som dominerar i er rätt är en mix av kycklingfärs och Anamma Formbar Baljväxtfärs. Varför valde ni just dessa två?

– Vi ville göra en färs som är så lik en vanlig köttfärssås som det bara går med tanke på smak och utseende. Vi tror att där vi är nu 2024, så är det mycket enklare att få våra elever att smaka på något som är en delvis vegetarisk och delvis animalisk, rätt än enbart en helt vegetarisk rätt.

Hur var det att jobba med Anamma Formbar Baljväxtfärs?

– Det har en textur som vi gillar och som håller sig när man tillagar den, och den är bra smakmässigt också. Det känns dessutom bra att det är baljväxter från Sverige.

Har ni jobbat med råvaror i säsong i rätten?

– Själva rätten i sig är inte så säsongsbetonad, men vi använder fryst lök och betorna som är tillbehöret finns det ju mycket av på hösten.

Spaghetti med köttfärssås i 50/50-stil. Lisas bidrag till Fast Fusion Climate Week 2024.

Rättens presentation och namn, hur viktigt är det egentligen?

– Vi lägger ju inte upp maten utan serverar den i kantiner där gästerna tar själva. Det är såklart viktigt att det är fräscht i serveringen hela tiden och att vi har en plan för helheten av måltiden med tillbehör som passar. Namnet ska vara igenkänningsbart och inget krångel, och man behöver inte nämna att det är en halvvegetarisk rätt.

Hur har ni tänkt angående svinn på er rätt? Kan man göra något om man får rester över?

– Det finns alltid utrymme att improvisera, man kan till exempel göra gratänger, fyllning i en paj, servera rätten igen med annan pasta eller göra en lasagne.

Vad tycker du personligen är viktigt och bra med klimatveckor såsom Fast Fusion Climate Week? Vad skulle kunna bli bättre?

– Det är ju jättebra att lyfta ämnet och det är viktigt att eleverna är med på tåget. Så det är varsamhet och tålamod som gäller för att få med dem. En klimatdag här och där kanske är bättre än en hel vecka åt gången, det blir lite roligare att sprida ut dagarna.

Har du någon idé hur man kan påverka skolor att jobba mer med klimatveckor året om?

– Vi tror att ingången är via eleverna på matråden, det är nog där man får göra dem mer intresserade. En önskan är ju också att man kopplar klimatarbetet mer med läroplanen och lyfter ämnet samtidigt både i skolrestaurangen och i klassrummet. Det vore ju superbra. Jag tror även att om kommunerna skulle satsa på detta mer övergripande så vore det lättare, då tror jag att fler skulle hänga på, tillsammans är vi starkare!

Inför klimatveckan nästa år, har du något förslag på något tema eller inrikting?

– Jag hade tyckt att det vore kul med fokus på lokalproducerat och svenska råvaror. Sedan vet jag att våra elever har en önskan att ha teman med mat från olika länder, där hade man ju kunnat få in det vegetariska och klimatsmarta också.

Text: Sofie Strandberg

Kocken Lisa Olsson från Partille i ett kök.

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…