Hur sprider vi budskapet kring folkhälsa och hållbarhet?

Hur når vi egentligen bäst ut till alla barn, föräldrar, politiker, pedagoger, och kostchefer? Så att vi äntligen kan få till de kraftfulla förändringar som behövs gällande både hållbarhet och hälsa.

Hur sprider vi budskapet kring folkhälsa och hållbarhet?

Hur når vi egentligen bäst ut till alla barn, föräldrar, politiker, pedagoger, och kostchefer? Så att vi äntligen kan få till de kraftfulla förändringar som behövs gällande både hållbarhet och hälsa.

Se webinar om hur vi kan sprida budskapet kring folkhälsa och hållbarhet

Webinar där Sara, Elin, Stina och Gunilla syns i tre olika rutor.
Play Video about Webinar där Sara, Elin, Stina och Gunilla syns i tre olika rutor.

Torsdagen 27 maj 2021 samlade Sara Westerlin, Customer Activation Manager på Orkla FoodSolutions, tre härligt engagerade gäster med koppling till branschföreningen Kost & Näring. Elin Rigo, Enhetschef i Burlövs kommun, var på plats i studion tillsammans med Sara, medan Stina Salomonsson, Måltidschef i Trelleborgs kommun, och Gunilla Martinsson, Måltidschef i Munkedals kommun deltog via videolänk.

Huvudämnet som diskuterades var vilka möjligheter som finns för att på bästa sätt nå ut med budskapet kring hållbarhet och folkhälsa i skolans värld.

Inspirationen bakom arbetet med barnens rätt till hållbar och hälsosam mat

I inledningen bad Sara dagens tre gäster att kort berätta vad som inspirerar dem till att fortsätta arbeta för barnens rätt till hållbar och hälsosam mat i skolan. Gunilla menade att det är spännande att vara del av den rörelse som omvandlar kostverksamheten till en måltids- och bildningsorganisation, och möjligheten till att bidra till en mer hållbar planet.

Stina, som har en bred bakgrund inom skolans värld, lyfter den viktiga poängen med att varje barn har EN barndom. Och i Sverige har vi en unik möjlighet där vi har nästan alla barn i förskola och skola, där vi måste vara med och skapa deras framtid. I hennes hemkommun vill man skapa både kunskap och drömmar, och då kan man inte ladda hjärnan med vilken mat som helst.

För Elin så är detta ämne en passion, och ända sedan hon utbildade sig till kostvetare så visste hon att hon ville jobba med den offentliga måltiden. Hon vill driva och leda förändring som gör att vi får en bättre och mer hälsosam folkhälsa.

Viktigt att börja med goda matvanor i tid

Vi som arbetar med mat vet i regel hur viktigt det är med “rätt” mat för att ladda kroppen med bra energi, och som inte påverkar planeten för mycket. Men utmaningen är att göra alla andra medvetna om detta. Att förändra sina matvanor tar tid, och därför är det så viktigt att börja redan i tidig ålder att skapa goda vanor. Att barnen får möjlighet att göra hållbara och hälsosamma val.

Ansvaret för detta ligger, enligt Gunilla, på alla vuxna som befinner sig i skolan. Det finns styrdokument och skollagar som man kan luta sig mot för att få stöd i sitt arbete också. Oavsett om man tycker det är enkelt, eller om man kanske behöver hjälp för att förstå dessa bitar, så är det allas ansvar att sätta sig in i detta. Kroka gärna arm med varandra och diskutera, men stödet finns alltså i dessa dokument.

Gunilla ansåg att bristen på samsyn beror på att Skolverket inte tydliggjort kopplingen mellan måltid och det pedagogiska, medan Stina inflikade att det enkelt kan ses som ett problem som skjuts upp till en myndighet, men slog fast att om något är allas ansvar, blir det i stället lätt ingens ansvar. Vi måste lära oss tillsammans, hela tiden.

Det är svårt att nå ut, men viljan är stark. Vilket leder till viss frustration. Detta är ämnen som berör, och vi har dessutom bråttom, menade Elin. Vi har bara tio år på oss.

Maträtt på tallrik med bestick runtom. En av rätterna till Fast Fusion Climate Week 2021.

Fast Fusion Climate Week som ett verktyg för skolorna

Sara lyfte därefter arbetet med en klimatvecka i skolorna, som är sprunget ur ett samarbete mellan bland annat Orkla FoodSolutions och Elin för ett par år sedan. Konceptet som togs fram heter Fast Fusion Climate Week, och förra året var det över 100 000 skolbarn som åt så kallat klimatsmart under en vecka. Succén med detta kommer att upprepas senare i år, under vecka 43, och då hoppas Sara på att det ska vara minst 150 000 skolbarn som deltar runtom i hela landet.

På hemsidan climateweek.se finns redan nu mer information, filmer och recept, men detta kommer att fyllas på med ännu mer material efter sommaren. Enkelt och gratis för alla att kika på och ladda ner.
Kreatörerna bakom årets recept till Fast Fusion Climate Week är inga mindre än Mats Andersson, Kökschef på Backaskolan i Härryda kommun, och David Gustavsson, Förste kock/Måltidspedagog på Aggarpsskolan i Svedala kommun. I ett kort videoklipp tog Sara ett snack med Mats och David, där de fick berätta kort om recepten som kommer att finnas tillgängliga för alla skolor att servera under den kommande klimatveckan. Klippet hittar du direkt här under.

Recepten kommer att präglas av mycket smak och svenska rätter, samt råvaror som inte har rest så långt. Recepten är dessutom “svinnsmarta” – en svinnbra vecka, helt enkelt. Det kommer också att bjudas på en hel del bra tips för att motverka sitt eget svinn på skolan. Avslutningsvis uppmanade Mats och David alla kollegor att vara modiga. Våga testa nytt, och våga göra fel.

Sara snackar med Mats och David som står bakom recepten till Fast Fusion Climate Week 2021.
Play Video about Sara snackar med Mats och David som står bakom recepten till Fast Fusion Climate Week 2021.

Samarbete och öppen kommunikation är viktigt

Samtliga deltagare under dagens webinar var överens om att kommunikationen är viktig. Bjud in politiker, föräldrar, tjänstemän, pedagoger. Ta ett snack, gärna över en bit mat som kan fungera som diskussionsämne, och sätt gemensamma mål. Förändring tar tid, så gör långsiktiga planer på 5-7 år. Kommunicera planerna, förankra dem hos föräldrarna och få med både pedagoger och beslutsfattare på tåget. Gemensamma studiedagar är ett utmärkt tillfälle att synka med pedagogerna.

De som arbetar med skolmåltider och måltidsutveckling har ofta enorm kompetens inom sitt område. Våga stå för denna och sprid kunskapen. Skryt och sprid på sociala medier. Stötta och låna idéer av varandra och kom med heja-rop. På sätt och vis har dialogen i många fall förbättrats under pandemin, då många blivit tvingade att samarbeta och hjälpas åt på ett annat sätt.

Stina berättade även om vikten av ett nära ledarskap. Kökschefer ska inte bara vara kockar. De ska känna till skolans mål och driva utveckling.

Filmer fyllda med kunskap och argument för bättre hälsa och hållbarhet i skolan

När sändningen närmade sig sitt slut, pratade Sara varmt om ett antal filmer som vi på Orkla FoodSolutions tagit fram, som stöd för alla de som vill vara en del av den hållbara framtiden. Det visades smakprover med bland annat Mai-Lis Hellénius, Forskare på Karolinska Institutet, och Hanna Sepp, VD på Läromat samt Universitetslektor på Högskolan i Kristianstad i Mat och Måltidsvetenskap.

I dessa filmer kommer de med massvis av argument och kunskap kring vikten av att lära barnen hållbara och hälsosamma matvanor. Det diskuteras även vikten av måltidspedagogik, det slås itu förlegade myter, och mycket mer. Dessutom finns det filmer som går att använda både mot barnen i klassrummet, samt i kommunikationen med föräldrarna. In och kika på climateweek.se för mer information.

Mai-Lis Hellénius sitter och blir intervjuad mot en svart bakgrund.
Play Video about Mai-Lis Hellénius sitter och blir intervjuad mot en svart bakgrund.
Hanna Sepp.
Play Video about Hanna Sepp.

Visdomsord från Kost & Näring

Till sist bad Sara gästerna att komma med sina bästa tips till alla som var med och tittade.
Stina uppmanade alla att jobba med kommunikationen och att hitta sitt ”why”. Varför vill jag göra detta? Vad är min drivkraft? Satsa på att få med alla, men satsa på de som vill först. På så vis blir vi många som hjälps åt att dra framåt.

Gunilla ville trycka på dialogen. Skapa dialog, bjud upp! Vi har kunskapen och vi vill.
Elin återkom till att bjuda in och bjuda på mat. Vi ska göra det vi kan bäst, och passa på att prata hälsa och hållbarhet under tiden. Och använd allt material som tagits upp under sändningen.

Vi på Orkla FoodSolutions är väldigt glada att vi fick möjlighet att samköra detta event tillsammans med Kost & Näring, och vill tacka för alla frågor och heja-rop i chatten. Om du missade vårt webinar, eller vill se det igen, så går det utmärkt att kika på det om och om igen via länken här undertill eller på vår YouTube-kanal.

Text: Thomas Adolfsson

Sara och Elin i webinar.

Frågor och svar från sändningen

Fråga: Finns det filmer som vore vettiga för ledare inom idrottsrörelsen att visa barnen.
Svar: Här vill vi tipsa om Bryter myter filmerna som finns tillgängliga på climateweek.se. Mai-Lis Hellénius berättar i en av filmerna att man kan äta vegetariskt även om man idrottar. Vi vill även tipsa om boken “Vego i världsklass : hållbar mat för en aktiv livsstil” av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert.

Fråga: Hur ser ni på hållbar och grön mat i sjukhusmiljö?
Svar: Elin, Gunilla och Stina tycker alla att man ska tänka på grön husmanskost för att nå fram. Här på Orkla FoodSolutions har vi ett koncept som heter Gott & Grönt, ett annat som heter Heja Husman (med massor av grön husmanskost) och även en artikel där fokus ligger på att motarbeta undernäring inom framförallt äldrevården.

Fråga: Vad tycker ni om schemalagda luncher i skolan?
Svar: Ett rungande “JA!” från samtliga gäster i dagens webinar.

Fråga: Kan man få vet mer om Stinas food truck?
Svar: Barn och elever kommer inte vara vaccinerade på ganska länge så social distansering, uteverksamhet och ”grab and go” som skollunch kommer behöva fortsätta även nästa läsår. Tillsammans med en förändringsresa kring vad framtidens skolmat och måltidspedagogik kan vara, har jag nu offerter inne för food truck. Jag har tagit reda på allt om egenkontroll, kollat upp drift, försäkringar att jag har uppställningsplats och tvätt med skolbussarna, utrustnings behovet är definierat och jag kollar just nu upp vad som gäller kring att stå på skolgårdar men också om det behövs till exempel tillstånd från polisen. Kom ihåg – detta är min dröm, stöttad av ett politiskt ok, men inte på plats än. Jag lovar återkomma och berätta hur det går.

Dela med andra

Läs också…