Lys upp menyn med Emilies Sunny Soup

Emilies bidrag till Fast Fusion Climate Week har hon valt att kalla Sunny Soup med krispig topping – en soppa som ska passa både större och mindre skolkök.

Lys upp menyn med Emilies Sunny Soup

Emilies bidrag till Fast Fusion Climate Week har hon valt att kalla Sunny Soup med krispig topping – en soppa som ska passa både större och mindre skolkök.

Se receptfilmen med Emilie Wall

Emelie och Camilla samtalar om Emilies bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.
Play Video about Emelie och Camilla samtalar om Emilies bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.

Emilie Wall från Umeå har jobbat som kock i tio år och ser det som en rolig utmaning att laga mat till både yngre och äldre elever.

Kika på Emilies recept Sunny Soup.

Berätta om din rätt, hur tänkte du kring den?

På min skola, Hedlundaskolan, serverar vi cirka 300 portioner varje dag. Så när jag tänkte på min rätt ville jag att den både skulle passa kök som gör 3000 portioner om dagen, och de som gör 40 portioner om dagen.

Jag ville göra en rätt som både är enkel och självklart god, vilket landade i den här soppan. Den innehåller kokosgrädde, morot, potatis, röda linser, curry, gurkmeja, lök, vitlök och slutligen den vegetariska skinkfärsen som är krispet på toppen.

Hur valde du ingredienserna och har du jobbat med råvaror i säsong i din rätt?

Jag har tänkt på flera saker. Dels har jag valt billigare råvaror med tanke på livsmedelspriserna just nu. Tanken är också att det ska vara en enkel rätt så att den passar alla, även de med specialkost. Då slipper man stå och göra extra alternativ till dessa elever.

Jag har jobbat med råvaror i säsong då grunden i soppan är morot och potatis, som vi ju har året om. Även linser finns att tillgå och gör att soppan blir tjockare och matigare. Vegoskinkfärsen är en bra produkt som är lite rökig i smaken och den blir även krispig när man steker den, vilket passade bra på toppen.

Vad kan man göra med din rätt om man får rester över?

Man kan spara soppan att ha som en sidorätt, eller kan man använda den som en bas i en gryta och till exempel addera bönor eller kyckling.

Sunny Soup för 2023 års Fast Fusion Climate Week.

Din rätt heter Sunny Soup med krispig topping, varför valde du det namnet?

Vi har testat den här rätten på skolan och de yngre eleverna har nyfiket frågat vad “sunny” betyder. Vi har då berättat att det betyder soligt, vilket de gillar då det är något positivt. Jag tänker också att när mat ska tilltala äldre elever så kan det vara smart med ett engelskt namn.

Hur viktig är presentationen?

Vi brukar göra en fin visningstallrik vid menytavlan där eleverna ser hur rätten ser ut när den ska ätas. Bredvid rätten tänder vi ofta ett levande ljus. Det ska vara fint och värdigt med skolmat.

Vad betyder det att ha klimatveckor såsom Fast Fusion Climate Week? Hur tror du att man kan påverka lärare att jobba mer med klimatveckor?

Det väcker frågor och funderingar från barnen hur viktigt det är med mat och klimat. För att få med lärare och elever är det bra om man är med på elevråden, där kan man alltid komma med förslag och höra vad eleverna har för idéer. Vi har också skickat ut information till lärare och har man tid kan man till exempel gå ut i klasserna och berätta om klimatveckan.

Har du något förslag på ett tema inför klimatveckan nästa år?

Närproducerat! Att lyfta mat från närområdet via lokala bönder. Det behöver inte vara allt i en rätt men någon ingrediens. Jag tycker också att “glad mat” är ett kul tema där fokus är bra namn på maträtterna.

På min skola försöker vi alltid laborera med namn för att det ska låta mer inspirerande och spännande. Om vi tar en grönsakspuck till exempel, hur kul låter det? Vi brukar kalla dem husets biffar istället, det låter ju trevligare, eller hur?

Text: Sofie Strandberg

Emilie Wall.

Dela med andra

Läs också…