
Marlene hyllar det lokala med klimatsmart Jämtländsk fusion
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat med
“Fast Fusion Climate Week är ett viktigt initiativ, men det behövs ett större engagemang från pedagoger och föräldrar”
Niklas Båmstedt är kock för låg- och mellanstadieelever och brinner för att introducera barn till vegetarisk mat och klimatvänliga val i skolköket.
Det är tredje året som Niklas är med i Fast Fusion Climate Week i tre år och år bidrar han med sin rätt, Popcornsoppa, som väcker nyfikenhet genom både doft och smak.
Niklas ser Fast Fusion Climate Week som ett viktigt initiativ, men önskar större engagemang från pedagoger och föräldrar.
– Jag upplever att gästerna jag har idag är trevligare än de jag har haft när jag jobbat ute på krogen. Man kan resonera med dem och de kan ge kritik, men samtidigt har de inte kommit upp i den åldern att de är en dryg vuxen. Barnen tycker det är kul att prata med mig och jag med dem. Jag har dessutom direktkontakt med eleverna då jag träffar dem ute i restaurangen varje dag. Det är givande.
– Att få in mer vegetariskt och låta barnen bli introducerade för detta är jättebra. Men jag hade önskat att pedagogerna hade varit mer involverade och fått mer information om mat och klimat så att de hade kunnat lära ut detta, för jag hinner oftast inte prata med mina elever. Pedagogerna har ju mer tid i ett annat forum där det är lugnare än i en matsal.
– Även om vi alltid har en vegetarisk rätt per dag, klimatvecka eller ej, så borde man under Fast Fusion Climate Week prata om miljö och effekterna av vad man äter. Planscher och rekvisita som skickas från Orkla är ju jättebra och pedagogiska men de kan inte bara vara i restaurangen för då är eleverna så taggade på att äta så de hinner inte kolla på det alla gånger, det vore bra om de fanns i klassrummen också.
Niklas påpekar även vikten av att föräldrar är med på tåget och hur stor påverkan de har på sina barns syn på den vegetariska kosten.
– Det är ju svårt för de elever som alltid får korv och makaroner hemma att sedan äta vegetariskt i skolan. Och även när man hör hur barnen pratar om att vegetariskt är sådant som kor äter, det synsättet har ju inte barnen själva kommit på, det kommer ju hemifrån. Hade föräldrarna kommit hit och testat den vegetariska maten som de får lov att göra en gång per termin, så hade de kanske blivit enklare att påverka barnen. Under mina år på skolan har endast tre vårdnadshavare kommit och ätit, det hade ju varit kul och framför allt viktigt om fler kom och visade intresse över vad vi lagar till deras barn. Jag undrar om de ens vet om Föräldrarfritt-kupongen? Den informationen skulle ju behöva komma ut.
– Ja, det är en soppa som har både smak och doft av popcorn då det är rostad majs. Den serveras med en topping som är rostad vegoskinkfärs och tärnade bakade rödbetor samt ett bakat bröd till.
– När det kommer till min personliga smak så måste jag säga att det är roligare att laga mat som man är stolt över och att man kan stå för den, annars får man inte med hjärtat. Självklart spelar riktlinjer så som näringsberäkning och ekonomi etcetera in, men jag lagar mat jag står för.
– Majssoppan är ju lite för sig själv med få ingredienser, men i brödet har jag strimlad pumpasallad för att balansera upp soppan. Brödet blir syrligt och sött medans toppingen tillför sälta med hårt rostad Vegoskinkfärs från Anamma som ett krispigt strössel. I färsen har jag använt rökt paprikapulver så att den blir extra god och rökig.
– Presentationen är kanske inte av så stor betydelse just i detta fallet, men att soppan sprider popcorndoft gör så att eleverna blir nyfikna. Namnet tror jag däremot är jätteviktigt, en rostad majssoppa låter ju rätt tråkigt och vissa barn tror inte att de gillar majs men de kan inte se kopplingen mellan majs och popcorn. Även om vissa av eleverna tror att jag har mixat ner popcorn i soppan så säger jag inget, jag ljuger ju inte för dem, den luktar och smakar ju som popcorn.
– Det är bra, det har ju varit spridda skurar på de menyerna som varit satta innan, så det är kul att man inte bara fokuserar på miljötänket utan att barnen faktiskt ska äta det. Har vi vegetarisk mat men så äter ingen den, då har vi inte kommit någonstans egentligen.
– Ett tips är att ha praktikanter i köket. Vi har femteklassare som är med i köket en gång i veckan och då har vi mer tid att prata. Eleverna undrar ofta om vegetarisk mat och frågar varför man ska äta det även om man inte är vegetarian. Då kommer man in på intressanta diskussioner och kan berätta varför det är viktigt.
-Kanske någon form av klimatsmart grönsak eller produkt som får stå i fokus? Till exempel potatis, då kan man göra rårakor, potatisgratäng, potatissoppa – det finns massor av rätter som går hem hos barnen.
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat med
“De yngre eleverna tror att min rätt, ‘Vilda Limpan’, är något som hoppar runt” Patrik vill se till att husmanskosten inte försvinner och han brinner
“När jag serverat den här typen av rätt har den varit väldigt populär bland alla årskurser.” Daniel Nygårds recept till Fast Fusion Climate Week är
“Schnitzel och hamburgare är Landskronas skolmatsfavoriter. Det var så idén föddes att skapa en klimatsmart kombination av båda.” Att barnens favoriter får stå i centrum
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång