Patrik slår ett slag för viltkött som ett klimatsmart alternativ

De yngre eleverna tror att min rätt, ‘Vilda Limpan’, är något som hoppar runt”

Patrik vill se till att husmanskosten inte försvinner och han brinner för att jobba med vilt. Till årets Fast Fusion Climate Week har Patrik Larsson tagit fram ett recept som både är klimatsmart och andas svensk klassiker. 

– Även om min personliga smak spelade in när jag tog fram receptet på Vilda Limpan med viltfärs och Anamma Formbar Baljväxtfärs, så vet jag att barnen på min skola älskar vilt.

Patrik Larsson har varit i restaurangbranschen i över 30 år och jobbat 7 år inom skola och kommun. Idag är han kökschef på Herrestorpsskolan i Vellinge där han lagar mat till barnen dagligen.

Vad tycker du om årets tema Barnens Favoriter?

– Jo det är bra, men det är också en svår utmaning för barnen har ju ofta väldigt olika favoriter. På min skola älskar alla från förskolan till årskurs tre till exempel ärtsoppa, medan högstadieeleverna absolut inte gillar det. 

Patriks recept Vilda Limpan är en limpa gjord med valfri viltfärs blandad med Anamma Formbar Baljväxtfärs som sedan serveras med rostad brysselkål, lingonkräm, het smashed potatis och en äpplegräddsås.

Vad har du inspirerats av när du skapade ditt recept till klimatveckan?

– Eftersom jag själv jagar så brinner jag för det vilda. När jag har serverat viltfärsbiffar eller hjortfärsbiffar då och då har ungarna älskat det! Så det är en mix av min egen passion och något jag vet att barnen gillar att äta. 

Hur har du tänkt gällande sammansättningen av färsen i din rätt?

– Vilt har ju en speciell smak och med en vegofärs får man bort lite av den smaken så att limpan kanske tilltalar fler. Jag tycker att Anamma Formbar Baljväxtfärs är den bästa färsen att göra limpor och biffar på, då den har väldigt bra struktur.

Hur viktigt tror du namnet på rätten är för att landa rätt hos eleverna?

– Jo men det är väl rätt viktigt och man vill ju att de ska bli nyfikna. De mindre eleverna tror att min rätt ”Vilda Limpan” är något som hoppar runt på blecken medan de äldre förstår vad det är.  

I år är det tredje året som Herrestorpsskolan är med i Fast Fusion Climate Week, och skolan har sett hur viktigt det är att få med föräldrarna på tåget.  

– Det är ju helt klart föräldrarna och pedagogerna man måste nå för att detta ska lyckas. Att få med föräldrarna har vi lyckats med genom biljetten föräldrarfritt, där man bjuder in dem till en lunch tillsammans med barnen på skolan, vilket har visat sig vara en riktig framgång. Föräldrarna får se både vad vi gör och vad vi lagar, de kan samtidigt ge både respons och feedback. 

När det kommer till svinn, hur har dina tankar gått där?

– Brysselkålens översta skal som ofta inte ser så bra ut men som det inte är något fel på, har jag lagt i såsen till exempel. Och om man får rester över av limpan så är mitt tips att göra som vi gör på Herrestorpsskolan – på fredagar kör vi “dagens rätt” där alla veckans rätter som blivit över under veckan serveras, allt brukar ta slut! Ett väldigt bra tips för att “nolla” och slippa slänga mat. 

Hur kan man påverka skolor att jobba mer med klimatveckor året om?

– Jag tror det kommer naturligt eftersom folk blir mer och mer medvetna. Men att jobba med föräldrafritt-biljetterna har varit lyckat för oss, så det tycker jag man ska göra.

Har du något eget förslag på bra tema för klimatveckan inför nästa år?

– Jag själv hade blivit glad om man pushar för det traditionella och klassiska köket, fast mer vegetariskt och veganskt med en ny twist. Till exempel kåldolmar gjorda med Anamma Formbar Vegofärs, den skulle jag gjort, tänk så saftig den kunde bli.

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…