Anneli bjuder på en läcker lasagnette från havet

“Havets Lasagnette är en maträtt som går att variera i oändlighet” – så beskriver kocken Anneli Fransén sitt bidrag till årets Fast Fusion Climate Week, där hon använt Sillfärs från Abba som huvudingrediens.

Anneli bjuder på en läcker lasagnette från havet

“Havets Lasagnette är en maträtt som går att variera i oändlighet” – så beskriver kocken Anneli Fransén sitt bidrag till årets Fast Fusion Climate Week, där hon använt Sillfärs från Abba som huvudingrediens.

Se den korta versionen av Annelis receptfilm

Play Video about Kocken Anneli Fransén. Omslag för receptteaser.

Anneli Fransén har varit kock i mer än tio år och i hennes kök på Kyrkskolan i Svedala görs varje dag mat till över 300 personer. Jobbet beskriver hon som givande då hennes gäster är barn mellan förskoleklass och tredje klass.

– Jag tycker det är så roligt att jobba med den åldern, man kan påverka dem mycket för de är nyfikna och inte rädda för att prova.

Berätta om din rätt? Hur har du tänkt och vad har du inspirerats av?

– Den heter Havets Lasagnette och när vi skapade den ville vi ha något som barnen både känner igen och gillar och då kom vi fram till en lasagnette. Vi testlagade och serverade denna, och barnen älskade den! Flera av barnen tog dessutom flera portioner av rätten vilket var kul. Då kände vi att den kör vi på!

Vad innehåller Havets Lasagnette och hur tillagas den?

– Man fräser upp purjolök, paprika och vitlök med tomatpuré sedan har vi i matlagningsgrädde och sambal oelek. Därefter rostar man av Abba Sillfärs i ugnen, blandar ner i såsen som sedan saltas och peppras.

– Blandar ned lasagnetterna och sist toppa med riven ost innan den gratineras. Till rätten serveras en klick äppelyoghurt, som innehåller turkisk yoghurt, äpplemos från Önos, citron och lime.

Varför valde du just Abba Sillfärs som protein i rätten?

– För att sillfärsen är klimatsmart och att vi på Måltidsservice i Svedala kommun vill ha in mer fet fisk i våra rätter. Vi följer ju Livsmedelsverkets rekommendationer och barnen behöver enligt dem äta mer fet fisk.

Hur var det att jobba med just Abba Sillfärs?

– Vi fick frågan om vi ville använda Abba Sillfärs till Fast Fusion Climate Week och var först lite skeptiska. Men jag blev positivt överraskad just för att konsistensen på färsen är så lik en kycklingfärs.

Vad kan man göra om man får rester över av den här rätten?

– Vi slänger sällan mat och vi har tänkt lite samma gällande denna rätt. Man kan variera den i oändlighet!

– Basreceptet är med tomat, paprika, purjolök, vitlök och chili men man kan använda grönsaker som blir över från salladsbuffén, eller om man har grönsaker som börjar bli trötta så kan man rosta av dem och köra ner dem. Möjligheterna är många.

Havets Lasagnette med Abba Sillfärs. Annelis bidrag till Fast Fusion Climate Week 2024.

När det kommer till namn och presentation av rätten, hur har du tänkt där?

– Namnet Havets Lasagnette låter lite trevligare än sillfärslasagnette, det hade skrämt bort barnen tänkte vi.

–Presentationen ville vi ha enkel och inte för mycket “krims krams”, vi vill att barnen ska känna igen den. Men att till exempel dekorera med ruccola eller ärtskott går bra. Sedan serveras det alltid ett salladsbord som barnen kan ta av.

Hur kan man påverka skolor att jobba mer med klimatveckor året om?

– Ett tips är att jobba med “Hållbar fredag” som vi gör året om i Svedala. Vi använder matrester som vi fått över till andra/nya rätter och gör sedan en buffé av detta. Om vi till exempel har en gryta som vi fryst in så gör vi om den med nya smaker och har vi haft en tacofärs så gör vi enchiladas.

 Vi har alltid en varm grönsak på salladsbordet och om det blir över av exempelvis rödbeta så mixar vi dessa med fetaost, gör en kräm av den som vi sedan lägger på ett nachochips och serverar som snacks.

 Buffén har blivit en succé för barnen älskar det! Och sen är det dessutom svinnsmart, ekonomiskt smart, klimatsmart och gott.

Vad tycker du personligen är viktigt och bra med klimatveckor såsom Fast Fusion Climate Week? Vad skulle kunna bli bättre?

– Det är ju jättebra att lyfta ämnet och det är viktigt att eleverna är med på tåget. Så det är varsamhet och tålamod som gäller för att få med dem. En klimatdag här och där kanske är bättre än en hel vecka åt gången, det blir lite roligare att sprida ut dagarna.

Har du något eget förslag på bra tema på klimatveckan nästa år?

– Man kanske kan ta fram fem olika klimatsmarta rätter under en vecka där eleverna sedan får rösta på en rätt som de tycker ska vara med.

Text: Sofie Strandberg

Kocken Anneli Fransén från Svedala i ett kök.

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…