Hotell och Konferens

HUR KAN VI HJÄLPA ER?

Hotellbranschen har varit under hård press under flera år, och trycket ser inte ut att lätta inom den närmsta tiden. Konferenskunderna blir kräsnare, konkurrenterna blir vassare, tekniken behöver uppdateras samtidigt som rummen fortfarande måste städas och gästernas kurrande magar måste tillfredsställas. Och allt ska dessutom ske så klimatsmart som möjligt!

Inte minst ställs det allt högre krav på maten från hotellgästerna. Vegetariskt, svenskt, klimatberäknat, eko, hälsosamt, inget socker, miljömärkt och hållbart i största allmänhet. Oavsett om det är realistiskt eller inte, så är det rent krasst hotellägarnas uppgift att fixa det som gästerna efterfrågar.

Inte helt lätt för varken er eller oss, men vi kan hjälpas åt. Ni är bäst på det ni gör, och vi på det vi gör. Tillsammans kan vi komma långt.

Det här är en inbjudan från oss till ett samarbete. Med våra gemensamma styrkor blir vi allra bäst – tillsammans. Vi har tagit fasta på ett antal områden som vi tänker att vi kan utveckla tillsammans. Vi kan nästan lova att om ni låter oss vara med och effektivisera matflödet, så kommer många andra bitar också att falla på plats per automatik.

För bra att för att vara sant? Knappast. Häng med så ska vi berätta lite om vad vi kan hjälpa just er med.

THE FOOD HUB PRESENTERAR:
AKTUELLA HOTELLTRENDER

På en snabb filmminut ger vi er stenkoll på de senaste trenderna inom hotellvärlden. Den som vill djupdyka ytterligare i hotelltrender såsom “bleisure”, “hotell som matdestination”, “guest control” och “träning på rummet”, för att försöka förstå hotellgästernas behov och önskemål, hittar mer om hotelltrender i vår artikel från The Food Hub.

Fasad med neontexten
Fasad med neontexten

HOTELLTRENDER: UPPLEVELSER FÖRE PRYLAR

Med nya generationer följer även nya vanor och värderingar. De senaste decennierna har vi i västvärlden ökat vår materiella status och vårt ägande av (för) många prylar, inte minst smarta mobiltelefoner och annan teknik. Och när något är tillgängligt för alla så tappar det också i status. Därför börjar man nu se den nya trenden att upplevelser går före prylar, och vi prioriterar istället resor, hotell och upplevelser.

LÄS TRENDRAPPORT FRÅN THE FOOD HUB

SKAPA ETT HÅLLBART HOTELL

Hållbarhetstänk är tack och lov något som genomsyrar varenda bransch just nu, och hotellen är naturligtvis inget undantag. Det finns dock så mycket man kan göra att det är lätt att bli överväldigad och nästan paralyserad, och således inte göra någonting alls.

Men visste ni att vi har ett par riktigt snabba och användbara lösningar som kan hjälpa er att komma igång omedelbart? Dessutom går det alldeles utmärkt att använda detta i kommunikationen ut gentemot alla potentiella kunder.

Man framför svart vägg med vita ikoner.

(KLIMATBE)RÄKNA MED OSS

Visste du att vi kan hjälpa er att klimatberäkna recept för frukost, lunch, middag och hela konferenser? Vi har experter i teamet som kan handleda er i klimatberäkningarnas värld där vi snackar CO2, RISE, och så vidare. Hur räknar man egentligen och vad får man lov att säga?

När vi rett ut alla begreppen vill vi hemskt gärna att ni hänger med oss in i Vårt Kök och lagar klimatsmart mat tillsammans med våra kockar. Under tiden berättar vi mer om hur vi och forskarna ser på det här framtidens mat och hur vi kan äta planeten hel igen. Efter en heldag med oss är ni gröna och boostade med (miljövänlig) energi så att det räcker ett bra tag framöver.

KONTAKTA OSS
Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.

KLIMATSMARTA MENYTIPS

Har ni höga ambitioner och längtar efter att komma igång med lite “grönare” alternativ på menyn, men saknar inspiration och kunskap om hur ni kan gå tillväga? Ta’t lugnt. Vi har nämligen över 500 recept i vår receptbank som alla är klimatberäknade och visar vilken klimatpåverkan receptet har. Allt ifrån vegetarisk husmanskost till söta desserter.

Med hjälp av vårt menyverktyg kan ni dessutom skapa hela veckomenyer och på så vis få fram vad den totala påverkan blir för hela veckan. Skylta dessutom med det och visa för gästerna att ni tänker på miljön. Det finns verkligen inga ursäkter för att inte börja tänka hållbart.

TILL MENYVERKTYGET

HOTELLFRUKOSTEN – EN HELIG GRAAL

Det finns väl inget vi svenskar älskar, så som vi älskar en riktigt rejäl hotellfrukost? Vi förvandlas till utsvultna hyenor och kan liksom inte hejda oss från att ta något från samtliga skålar. Överdrivet mätta, med uppknäppta byxor, halvuppätna rester på tallriken och med en fralla i väskan, vandrar vi så småningom ut från serveringen. Och vi har aldrig varit nöjdare.

Men, vad händer när vi tar en närmare titt på vad detta beteende egentligen bidrar till…?

Att bara ta bort frukostbuffén från en dag till en annan skulle på många håll vara lika med döden för ett hotell. Ibland blir det till och med ramaskri bara man råkar ta bort exempelvis bacon från bordet. DOCK får inte detta hindra oss från att utveckla konceptet med hotellfrukost, och alla andra måltider som serveras under ett hotelldygn för den delen. Det finns massor att göra med små medel, och vi tänkte ta upp några av dem här.

Praktiskt, eller hur!?

Papperspåse med frukost på träunderlag.
Papperspåse med frukost på träunderlag.

FARVÄL FRUKOSTFROSSERI OCH SVINN

Den mat som slängs kommer att ifrågasättas alltmer och då samtidigt förvandla frukostbufféerna till bovar. Det kommer inte att accepteras att mat ställs ut för att därefter bara slängas. Vi vet att vi inte är där riktigt än, men tänk att få portionsförpacka frukosten måndag till torsdag när affärsresenärerna dominerar hotellen. Trenden att äta ute pekar dessutom uppåt, framförallt bland unga människor, så att erbjuda färdiga frukostpåsar “to go” kan vara något som marknaden snart är mer mogen för.

Två vuxna med ett barn som äter frukost.
Två vuxna med ett barn som äter frukost.

SNABBT OCH LÅNGSAMT

Den stora ökningen inom resande står privatresenärerna för, så hur påverkar detta frukosten? Om helgresenärerna och barnfamiljerna med gott om tid blir alltfler, samtidigt som yngre generationer och affärsresenärer har bråttom iväg till nästa äventyr eller möte – hur gör man då alla nöjda vid hotellets frukostbuffé? Kan frukostmatsalen delas in på samma sätt som en butik, med ett långt och ett kort kundvarv? Kan man fråga kunderna kvällen innan vilken typ av frukost de önskar dagen efter?

Hotellfrukost med frukt, granola, ägg, sill, Kalles kaviar, tunnbrödrulle, fralla, juice och ägg.
Hotellfrukost med frukt, granola, ägg, sill, Kalles kaviar, tunnbrödrulle, fralla, juice och ägg.

HÄLSOSAM FRUKOST

Hälsan kommer (tack och lov) allt högre upp på agendan i folks vardag, och detta leder självklart till ökade krav på hälsosam frukostservering. Antalet dieter och matkrav kommer troligtvis att fortsätta öka, inte minst med tanke på den ökade kunskapen och engagemanget kring hur maten påverkar oss. Varje avdelning på frukostborden kommer att behöva betydligt mer information och denna information kommer också att kunna göras tillgänglig digitalt för gästerna att ta del av i sina smartphones.

 

Skylt från servering som erbjuder Frukost hela dygnet.
Skylt från servering som erbjuder Frukost hela dygnet.

FRUKOST HELA DYGNET

“All day breakfast” är kanske något du snappat upp på en utlandssemester? Det blir nämligen allt vanligare att hotell, snabbmatshak och caféer erbjuder gästerna frukost under hela dygnet. Det är framförallt i de yngre generationerna som måltidsvanorna börjar blandas upp, och för många kan en skål med granola och filmjölk lika gärna symbolisera en kvällsmiddag. Frukostarna blir också allt “matigare” vilket gör att de passar för förtäring under hela dygnet. Testa själv att experimentera med försäljning av exempelvis wraps eller våfflor som med fördel kan serveras varma och kalla, salta och söta.

BJUD IN TILL NYA MÖJLIGHETER

När hotellen inte längre bara kan förlita sig på sin kärnverksamhet (hyra ut rum), utan måste se sig om efter nya affärsmöjligheter, så är steget oftast inte överdrivet långt till att bli ett populärt lunchställe, en mysig lounge eller den perfekta arbetsplatsen för frilansare. De flesta hotell har redan någon typ av köksmiljö, och med våra tips och koncept behövs varken stort kök, kulinariska superkrafter eller enorm personalstyrka för att lyckas locka nya kundgrupper till sig.

Konceptbild för Allt i ett bleck, snabblagade restaurangrätter.
Konceptbild för Allt i ett bleck, snabblagade restaurangrätter.

PLÅTMAT = BLECKMAT

Nu kommer kokböckerna som handlar om det vi i restaurangvärlden vetat länge – mat i bleck. Kändiskockar och matkreatörer såsom Tareq Taylor och Julia Tuvesson släpper böcker som handlar om hur kreti och pleti kan laga mat på en plåt. Även vegetariskt vinner mark som “plåtmat”. För den som lagar mat på detta vis finns stora tidsvinster att göra då maten sköter sig själv i ugnen.

LÄS MER OM ALLT I ETT BLECK

Häller vatten på Krögarklass Fyra skånska gryn i bleck för tillagning i ugn.
Häller vatten på Krögarklass Fyra skånska gryn i bleck för tillagning i ugn.

MINSKA PÅ SVINNET

Mat i bleck är ett utmärkt sätt att minska svinnet. Har du grönsaker över sedan tidigare kan det bli grunden i plåten. Resultatet du bjuder på kommer att variera efter vad du har hemma, något som uppskattas av kunderna. Glöm inte att berätta hur grymma ni är på att arbeta med just “anti-svinn”. Söker ni inspiration så arbetar till exempel restaurang Spill i Malmö på detta vis, där en mätare dessutom visar varje rätts minskning av matsvinn.

Olika rätter som tacksamt gjorts om från frukost till lounge till konferensfika.
Olika rätter som tacksamt gjorts om från frukost till lounge till konferensfika.

FRÅN FRUKOST TILL KONFERENS TILL LOUNGE

Tänk stort med smått. Så tänker vi i alla fall. Det behöver ju faktiskt inte vara svårare än så. Ni har redan gjort jobbet en gång med allt förberedande, så allt ni behöver göra nu är att justera, omformulera och servera (en gång till). Överbliven frukost blir till “brunch-to-go”, jobbsnacks blir till barsnacks blir till nattamat, konferensrester blir till jobbfika. Med enkla medel kan svinn snart vara ett minne blott.

Fast Vego, ett vegetariskt koncept från Orkla FoodSolutions för dig som arbetar inom snabbmat och café.
Fast Vego, ett vegetariskt koncept från Orkla FoodSolutions för dig som arbetar inom snabbmat och café.

VINN MED VEGETARISKT

Trenden med minskad köttkonsumtion i Sverige fortsätter sedan toppnoteringen 2016. Men tankarna kring att vegetariskt skulle vara en trend är vi väl förbi numera. Då den gröna ökningen är starkast bland de unga, kan vi med all säkerhet räkna med att vegetariskt kommer att bli en del av den nya självklara kosten på alla menyer, och säkert också ta över helt på många ställen. Den som blir duktig på grön kost redan nu har stor fördel gentemot konkurrenterna.

LÄS MER OM FAST VEGO

Flera exempel på vegetarisk snabbmat från Anamma.
Flera exempel på vegetarisk snabbmat från Anamma.

BARNVÄNLIGT OCH GRÖNT

För att barnfamiljerna ska trivas är det viktigt att barnen hålls glada. Som tur är har det blivit mycket roligare att äta grönare, det räcker att du tar en titt på vårt sortiment och vår receptbank för att inse hur brett och gott man kan göra sitt vegetariska erbjudande. För de som fortfarande är skeptiska finns trenden “health by stealth” att tillgå, som låter er smyga in grönt i barnvänliga rätter såsom pizza, pasta och wraps.

Flera desserter i små skålar.
Flera desserter i små skålar.

BARNVÄNLIGT OCH SÖTT

Efter middagsbestyren är det naturligtvis gott med lite sött. Portionera en dessertbuffé till kidsen och låt dem ta lite i taget, men kanske fler gånger. På så vis håller de sig glatt sysselsatta länge. Och nöjda barn ger ju som sagt också gladare föräldrar. Mixa och matcha och låt dem skapa sin egen dessertfest. OM de ätit upp grönsakerna först så klart!

Sharing plate med en massa små rätter.
Sharing plate med en massa små rätter.

SHARING IS CARING

Varför inte servera er delikata meny på ett sätt som låter fler njuta av mer? Mattrenden ”sharing” betyder att gästen tar in ett antal smårätter som alla runt bordet delar på, minst 4-5 serveringar per person. Då varje rätt kostar mindre än en förrätt är det lätt för gästen att beställa flera rätter, som tillsammans ökar värdet på hela beställningen. Självklart skapas en egen meny för desserterna, som även de serveras som ”sharing”.

FIKAN AVGÖR HELA KONFERENSEN

Trots att hjärnan bara motsvarar 2% av kroppsvikten, så förbrukar den runt 20% av kroppens energi. Här behövs helt klart ett tillskott!

På konferenser måste ju hjärnan vara på topp. Mycket information ska pressas in och helst ska tankarna gå i nya spår – en utmaning för vem som helst. En viktig pusselbit i detta är själva konferensfikan. Den ska inte bara vara trevlig och god, utan den kan även vara avgörande för inlärning, koncentration och för att hålla stressen i schack. Konferensfikan är ofta så viktig att den påverkar konferensens helhetsbetyg.

Så lämna den absolut inte åt slumpen.

Konferensfika med smoothie, sill, munsbitar, ägg och Kalles kaviar.
Konferensfika med smoothie, sill, munsbitar, ägg och Kalles kaviar.

FÖRMIDDAGSFIKA

Låt gästerna börja dagen med en energiboost som håller dem pigga och klara i huvudet ända fram till lunch, gärna gjord på resterna från frukosten. Utgå framförallt från fullkornsprodukter, frukt och grönsaker så blir sockerkurvan lång och håller koncentrationen på deltagarna uppe längre. Var inte heller rädd för att göra fika med fisk och skaldjur, utan låt er inspireras av spanska tapas och blanda sött och salt.

Konferensfika med kladdkaka, äppelpaj, mousse, kex och kakor.
Konferensfika med kladdkaka, äppelpaj, mousse, kex och kakor.

EFTERMIDDAGSFIKA

Tänk på att skapa fika med mindre socker, men självklart har även en kladdkaka eller en hallonmousse sitt berättigande under en konferensdag. Efter en hel dag med nyttig mat kan konferensgästerna förtjäna en liten smak av ren och skär njutning. Enkla små söta drömmar som alla älskar att mumsa i sig och som alla (även de utan kökskompetens) kan lägga upp. Gör det lätt, rätt och snyggt, så kan ni sälja det i receptionen sedan.

Konferensfika med kakor, mousse, smoothie och annan fika.
Konferensfika med kakor, mousse, smoothie och annan fika.

KREATIV FIKA LEDER TILL MINSKAT SVINN

För konferensfikan finns goda möjligheter att vara kreativ och ta tillvara på rester från andra serveringar. Två busenkla tips kan vara att utgå från frukostens gröt, addera lite goda tillbehör som nötter och torkade bär, baka av och du har smaskiga fika-bars, eller använd frukt som sett sina bättre dagar (men fortfarande inte har förfarit), och förädla dem till kakor eller mixa ner och gör hälsosamma smoothies.

DINA UTMANINGAR. VÅRA LÖSNINGAR.

Skapa er egen klimatsmarta meny, få tips på hur ni lagar god, vegetarisk mat, läs mer om hur vi måste äta i framtiden eller bara dyk ner i all inspiration med våra olika koncept. Fulla med recept och speciellt framtagna för att göra ert jobb så enkelt och roligt som möjligt.

Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.

SKAPA EN KLIMATSMART MENY

KLIMATBERÄKNADE RECEPT

På vår produkt- och receptsida har vi tagit fram en veckomenyplanerare som dessutom hjälper dig att klimatberäkna din meny. Perfekt för dig som vill ha inspiration och tips på vad du kan tillaga på ett hållbart vis.

SKAPA DIN VECKOMENY
Next Is Now på blå bakgrunde med rotfrukter och grönsaker.

NEXT IS NOW

NÄSTA GENERATIONS ÄTANDE ÄR HÄR

Next is Now är inget koncept, det är vår plattform kring framtidens mat. Framtagen för att vi tillsammans med dig vill ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor, hållbarhet och industrins bidrag.

LÄS MER OM FRAMTIDENS MAT
Konceptbild för Allt i ett bleck, snabblagade restaurangrätter.

ALLT I ETT BLECK

FEM BASER GER MÅNGA MÖJLIGHETER

Allt-I-Ett-Bleck handlar om hur du kan mätta många magar på ett och samma bleck. Här bjuds på snabblagade recept med få förberedelser vilket skänker mer tid till annat. Dessutom minimalt med svinn. Vi kallar det win-win-win!

LÄS MER OM ALLT I ETT BLECK
Beerfood är ett koncept från Orkla FoodSolutions som fokuserar på smårätter och snacks som skapar merförsäljning.

BEERFOOD

MAT SOM PASSAR EN KALL ÖL

Världens huvudstäder är fulla av inspiration för att skapa merförsäljning i barer och på uteserveringar med en gemensam nämnare – kall, skummande öl! Vi bjussar på tips och recept som hjälper dig att vinna barkampen.

LÄS MER OM BEERFOOD
Go Goodness, ett koncept med fokus på mat och dryck för caféer från Orkla Foodsolutions.

GO GOODNESS

SNACKING SOM GÖR GOTT I KASSAN

Hemgjorda färdigrätter och drycker att ta i farten. Mackor och rullar i skålar, glas och muggar. Snabbt och bekvämt får kunden fräsch påfyllning som stillar suget omedelbart. Läs mer om hur du lyckas på vår cafésida.

LÄS MER OM GO GOODNESS
Tre exemplar av Gott & Grönt Vegetarisk Handbok på grön bakgrund.

GOTT & GRÖNT

SERVERA VEGETARISKT. VARJE DAG.

Idag vill alla äta mer vegetariskt och tillsammans med oss kan du enkelt förbättra utbudet och höja kvalitén på lunchmaten. Vi vill helt enkelt hjälpa dig att servera god vegetarisk lunch som faller många i smaken – alla dagar i veckan.

LÄS MER OM GOTT & GRÖNT
Konceptbild, med tallrik på brun-vit bakgrund, för konceptet Husmanskost från Orkla FoodSolutions.

HEJA HUSMAN

HUSMANSKOST FÖR ALLA

Idag är många flexitarianer och vill äta mer vegetariskt med jämna mellanrum. Man vill äta hälsosamt samtidigt som man vill äta riktigt gott. Vi gör det enkelt för dig genom att bjuda på klassiska såväl som vegetariska recept på svensk husmanskost.

LÄS MER OM HEJA HUSMAN
Konceptbild för Pump up the matpaj från Felix och Orkla FoodSolutions med en massa pajer.

PUMP UP THE MATPAJ

BJUD GÄSTERNA PÅ PAJFEST

Vi bjöd in ett antal matkreatörer för att hjälpa oss med inspiration och goda tips till våra uppgraderade matpajer. Resultatet blev en hel broschyr full med tips, recept och inspiration från några av de vassaste matmästarna man kan tänka sig. Varsågod!

LÄS MER OM PUMP UP THE MATPAJ
Julbord med texten Smarta Julbord.

SMARTA JULBORD

ALLA KAN SÄLJA JULEN

Julbordet är och förblir en kär del i våra mattraditioner, därför är julborden ofta ett lönsamt inslag för många restauranger. Vi visar hur du kan uppdatera ditt julbord till dags dato. Trendigt eller traditionellt. På plats eller som take away. Var flexibel.

LÄS MER OM SMARTA JULBORD
Varmt & Kallt med blågul text mot blå bakgrund.

VARMT & KALLT

NYA OCH GAMLA KLASSIKER I FJÄLLEN

Cool, hållbar och grön mat för dig som är verksam i skidornas och pulkornas förlovade land. Vi bjuder på varmt och kallt. Traditionellt och modernt. Reportage, inspiration, recept och verktyg som hjälper dig att nå högst på fjället. De ä bar å åk.

LÄS MER OM VARMT & KALLT

NEXT IS NOW I HOTELL- OCH EVENTVÄRLDEN

Agneta Påander och Sara Westerlin på webinaret Next is Now - It's time for action.
Agneta Påander och Sara Westerlin på webinaret Next is Now - It's time for action.

Få branscher har väl drabbats lika hårt av pandemin, som hotell- och eventbranschen. Här har begreppet “framtidens mat” verkligen fått en helt ny innebörd, och många har tvingats att tänka om helt kring hur de driver sina verksamheter.

Inom vår plattform för just framtidens mat – Next is Now – hoppas vi kunna bidra med trender, goda exempel på vad andra gör, webinars, smarta koncept och samarbeten för att lyckas få denna fantastiska bransch på fötter igen. Om än till en helt ny verklighet med nya förutsättningar. Tillsammans gör vi skillnad.

LÄS MER OM FRAMTIDENS MAT I NEXT IS NOW

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

Koll på det senaste!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV