Nu kör vi Fast Fusion Climate Week 2021

Äntligen var det dags att kicka igång årets officiella version av den så kallade klimatveckan – Fast Fusion Climate Week. Under en hel vecka kommer skolor från 36 kommuner att servera hållbar och hälsosam mat.

Nu kör vi Fast Fusion Climate Week 2021

Äntligen var det dags att kicka igång årets officiella version av den så kallade klimatveckan – Fast Fusion Climate Week. Under en hel vecka kommer skolor från 36 kommuner att servera hållbar och hälsosam mat.

Se kick off av Fast Fusion Climate Week 2021

Flera deltagare vid webinar för kick off av Fast Fusion Climate Week 2021.
Play Video about Flera deltagare vid webinar för kick off av Fast Fusion Climate Week 2021.

Under årets klimatvecka kommer cirka 120 000 skolbarn och ungdomar att serveras hållbar och hälsosam mat i skolan, över hela vårt avlånga land. För att sparka igång klimatveckan på bästa sätt, körde vi ett “välkomstwebinar” som ALLA var varmt välkomna att hänga med på. Alltså inte bara för de som tänkt köra klimatvecka under vecka 43, utan alla nyfikna själar kunde ansluta för att få inspiration.

Moderatorer för dagen var Sara Westerlin, projektledare för Fast Fusion Climate Week, och Johan Holster, kulinarisk kreatör på Orkla Foods Sverige, som sände live från Malmö. Med på länk fanns representanter från tre kommuner som alla kommer att delta under årets klimatvecka. Nämligen Inga-Lena Falkebäck (Vara kommun), Maria Sundberg (Sundsvalls kommun) och Michael Hallström (Bjuvs kommun).

Sara inledde sändningen med att slå fast att det börjar med barnen. Vi måste helt enkelt se till att barnen får näringsrik och hållbar mat – varje dag. Vi måste ge barnen rätt förutsättningar för att skapa sina egna värderingar kring vilken mat som är just hållbar och näringsrik. Det är vårt gemensamma ansvar, och vi måste hålla högt tempo. För vi ligger tyvärr efter.

Johan välkomnades därefter in i sändningen av Sara, som passade på att fråga honom vad som varit det allra roligaste med att ta fram den här veckan som vi nu står inför. Johan svarade utan större tvekan mötet alla inspirerande människor som han stött på under resans gång, och att alla brinner så mycket för de här frågorna. Sara var enig, då detta är ett av de allra roligaste projekten som hon driver på Orkla FoodSolutions, just för att alla är så engagerade.

Hur har skolorna förberett sig på Fast Fusion Climate Week?

Efter en kort genomgång kring hur allting startade med Fast Fusion Climate Week en gång i tiden, så fick dagens eminenta gäster svara på frågan kring hur de hade förberett sig och värmt upp inför veckan. Maria svarade att de har satt upp allt fint material som skickats ut, de har informerat via Instagram, gått ut med information till lärare samt haft ett Öppet hus där informationen också spreds.

Inga-Lena och Michael sa att de hade förberett sig på liknande sätt. Informationen hade gått ut till pedagogerna som då hade möjlighet att synka sina lektioner med samma tema som i skolrestaurangen och i Bjuv kommer man också att köra lite större evenemang kring temaveckan på skolorna, så att allting inte bara koncentreras till själva lunchen.

Dekal med Fast Fusion Climate Week-loggan.

Vad värdesätter ni mest med Fast Fusion Climate Week?

Via menti.com fick alla tittare möjlighet att svara på denna fråga, samtidigt som Sara ställde samma fråga till gästerna. Medan alla skickade in sina svar så berättade Michael att samarbetet med Orkla som producent är något han verkligen uppskattar, och inte minst samarbetet mellan kommunerna. De som jobbade tillsammans under förra årets klimatvecka hade fortfarande kontakt med varandra. Eftersom alla jobbar med samma sak och har samma utmaningar så är det mycket värt att kunna få tips, hjälp och utbyta inspiration mellan varandra. Även efter att klimatveckan är slut.

Inga-Lena slog ett slag för det fantastiskt fina materialet, där hon hittat massor med inspiration. Roligt, trevligt och informativt, konstaterade hon. De kommer att köra vissa filmer i skolrestaurangerna under veckan och har hämtat inspiration från hemsidan. Att kunna nå ut på ett bra och roligt sätt, värdesatte hon högt. Maria var enig och uppskattade möjligheten att så många samtidigt fokuserar på god mat som är bra för klimatet och för barnens hälsa.

Berätta vad ni gör för klimatet, samt vi bjuder på ett gott exempel

Sara lät hälsa att alla skolor hemskt gärna får skicka in bilder och texter för att visa upp alla fantastiska initiativ som göra, men även tagga oss @orklafoodsolutionse på Instagram och använda #ffclimateweek för att dela och sprida inspirationen.

Ett gott exempel på vad som görs under veckan kommer från Trelleborg. I ett inspelat reportage, begav Johan sig till den sydskånska staden för att kika närmare på deras egen foodtruck. Under veckan står den redo att servera klimatsmarta måltider till kommunens elever, men det är dock inte bara under själva klimatveckan som de använder denna. Inne i “madabilen” stod Torbjörn Larsson, kökschef på Söderslättsgymnasiet, samt Christian Karmestam, kock i Trelleborgs kommun och projektledare för foodtrucken.

De berättade att idén uppstod när de planerade en utflyktsmeny åt skola/förskola, men så kom pandemin mellan, och deras chef kom då med den “galna” idén att de skulle dra igång en foodtruck. Christian älskar att laga mat ute och att testa nya grejor, så det fanns ingen tvekan för honom att hoppa på rollen som projektledare.

Barnen älskar när de kommer körande och tycker om att äta ute, så det har varit en riktig hit. Och man har möjlighet att servera ungefär 100 portioner i timmen, men det finns även möjlighet att tillaga ännu fler måltider utanför själva bilen.

Vi kan göra hur mycket som helst om man vill, och till andra som är sugna på att göra något liknande så hälsar Thorbjörn och Christian att man måste våga tänka utanför boxen. Tänk inte så fyrkantigt, det går!

Johan står vid en foodtruck i Trelleborg.

Alla veckor ska ju vara hållbara, men hur gör man då?

För att minska sin klimatpåverkan försöker man i Bjuv att tänka flexitarianskt, samt tänka mer på vad man faktiskt stoppar i rätterna. Det kan också vara viktigare än att det är en helgrön rätt. De har dock minst en helgrön dag i veckan, men de försöker minska sin påverkan lite varje dag.

Maria berättade att de har minst en helvegetarisk dag i veckan på skolorna i Sundsvalls kommun, men skolan som hon arbetar på har kommit lite längre och kör tre dagar i veckan med vegetariska luncher. Hon menar att det är deras ansvar inom offentlig måltid att jobba på det sättet.

En vegetarisk dag i veckan och vegetariska alternativ varje dag, är receptet hos Inga-Lena för tillfället. De jobbar mycket med att blanda i grönsaker i exempelvis Anamma Vegofärs och att servera mer flexitarianskt i allmänhet.

Johan och Sara sänder webinar med kick off för Fast Fusion Climate Week 2021.

Hur når man ut med informationen till pedagoger, elever och vårdnadshavare?

Maria, Michael och Inga-Lena hade en hel uppsjö med idéer kring hur man kan nå ut med informationen och som de har testat i respektive kommun. Några exempel var:

  • Instagram/Sociala medier
  • Nyhetsbrev till föräldrarna
  • Utställningar/Matsvinnsutställning
  • Samarbeten med elever
  • Öppet hus
  • Nå ut via elevråd
  • Skolkockar – låt barnen vara med
  • Utbildning av personal/pedagoger/lärare/elever
  • Prata med eleverna i matkön
  • Låt barnen testa vissa rätter på hemkunskapen

Goda mellanmål och goda råd

Kajsa Asp Jonson är en välrenommerad dietist som vi bjöd in till vårt kök i Malmö, för att ta del av hennes expertis kring ämnet. Kajsa hjälpte oss bland annat att ta fram ett gäng goda, hälsosamma och klimatkloka mellanmål. Eller vad sägs om pannkakor, falafelbowl, Kalles-macka, bullmacka och smoothie? Dessa filmades naturligtvis och du hittar samtliga på vår Youtube-kanal.

Sara står med Kajsa Asp i ett kök.

Vad händer härnäst i våra gästers kök?

Innan sändningen avrundades, så fick dagens webinargäster även svara på frågan kring vad som händer härnäst i deras respektive kök och organisationer. Maria berättade att de skulle fortsätta med tre vegetariska dagar per vecka och att de redan slutat med animaliska mejeriprodukter i matlagningen. De ska även sikta på att enbart servera vatten och växtbaserade mejeriprodukter som dryck under nästa år. De serverar redan väldigt lite nötkött, men förmodligen ryker även detta under 2022.

Inga-Lena var väldigt inspirerad av det arbete som görs på Marias skola, och de kommer att fortsätta jakten på fler lokala råvaruleverantörer som en del av sitt projekt “Rätt från slätt”. Även Michael imponerades av Marias arbete och önskade höra mer om hur det går för dem framöver. I övrigt så kommer de i Bjuv att fokusera mer på frukost och mellanmål. Många barn får inte den start de behöver för att orka, eller saknar energi på eftermiddagen. Tyvärr gör skillnaderna mellan olika socioekonomiska förutsättningar att alla inte har samma möjligheter att äta sig mätta. Något som skolorna spelar en stor och viktig roll kring för att jämna ut.

Efter att gästerna även delat med sig kring några personliga förslag på hur de ska leva mer klimatsmart privat framöver, passade Sara på att tacka alla som varit med under sändningen. Både i sändningen och alla som tittat.

Därmed var klimatveckan officiellt igång, och vi hoppas att ni alla vill vara med och göra detta till en minnesvärd vecka. Både för barnen och för alla som är med och jobbar på skolorna runtom i landet.

Nu kör vi!

Text: Thomas Adolfsson

Johan och Sara sänder webinar med kick off för Fast Fusion Climate Week 2021. I förgrundens syns en massa teknisk utrustning.

Dela med andra

Läs också…