En jävligt god burgarnyhet från Anamma

Nu släpper vi, tillsammans med Gustav “Jävligt Gott” Johansson, en ny vegansk burgare. Perfekt för restauranger som inte vill tumma på varken kvalitet eller smak. Här får du lära känna både burgaren och Gustav lite bättre.

Nu släpper vi, tillsammans med Gustav “Jävligt Gott” Johansson, en ny vegansk burgare. Perfekt för restauranger som inte vill tumma på varken kvalitet eller smak. Här får du lära känna både burgaren och Gustav lite bättre.

Vår senaste nyhet är en saftig vegoburgare på 120 gram som går lika bra att steka som att grilla. Den är ostekt, glutenfri, vegansk och gjord på ärta, bondböna och sojaprotein.

Burgaren har en härligt “köttig” textur och är en bra källa till protein. Jämfört med hamburgare gjorda på nötfärs har vår vegoburgare 90% mindre klimatpåverkan.

I samarbete med en av Sveriges största profiler inom det veganska köket

Du vet säkerligen vem Gustav “Jävligt Gott” Johansson är, och kanske även att han sedan tidigare tagit fram flera väldigt goda veganska produkter tillsammans med Anamma.

Men vad vet du inte om Gustav? Vi ställde 12 frågor till honom, allt från hur han ser på framtiden för växtbaserat till hans godaste burgarrecept. Vi fick 17 svar tillbaka.

Gustav - hur brukar du beskriva dig själv?

Jag är inte utbildad kock, men jag har alltid gillat mat och matlagning var länge en av mina största hobbys. När jag sedan bestämde mig för att bli vegan ville jag fortsätta äta den mat jag gillade, alltså vanlig god mat.

Mina två stora favoriter är grillat och husmanskost. Så jag bestämde mig för att göra dem helt vegetariska och precis lika goda. Där någonstans startade jag även min blogg ”Jävligt Gott”, som idag är Sveriges största veganska matsajt.

Vad gör du vid sidan av Jävligt Gott?

Jag är kulinarisk ledare och delägare i den veganska restaurangen ChouChou i Stockholm. Jag skriver kokböcker och driver även det digitala utbildningsföretaget Eat Green Academy. Dessutom debatterar jag ofta i frågor kring hållbarhet.

Vad går du igång på?

Jag drivs av att hitta de bästa produkterna som finns och med dem pusha gränserna för hur växtbaserad mat kan smaka. Vi måste släppa det pretentiösa med växtbaserad mat. Det är pris, smak och bekvämlighet som gäller – oavsett råvara. Så om växtbaserad mat ska bli ett trovärdigt alternativ för de stora massorna, så måste det vara jävligt gott och precis lika enkelt.

Gustav "Jävligt Gott" Johansson står utomhus i en trädgård. Han håller en bricka med en burgare, cole slaw och en majskolv på.

Hur ser du på ditt samarbete med Orkla Foods Sverige och Anamma?

Min del är att fungera som garant för att det är gott. Jag har jobbat hårt på att ta fram det bästa ur de produkter som bär mitt namn.

Jag vill skapa uppmärksamhet och få människor att se på växtbaserad mat på ett livsbejakande sätt. Och så vill jag nå ut till kockarna med mina idéer, jag vet hur det är att arbeta som kock eftersom att jag driver en egen restaurang.

Varför ytterligare en vegoburgare på marknaden?

Det behövs bättre växtbaserade produkter på marknaden och jag tycker att vegoburgaren från Anamma är bäst i Sverige just nu.

Det bästa med just Vegoburgaren från Anamma signerad av dig?

Min burgare har tydlig umami-smak och en bra textur. Den är riktigt bra att grilla och den är saftig tack vare att den har en bra fettsammansättning.

Dina bästa tips för att driva den gröna omställningen vidare?

Som kock måste du våga utmana dina egna gränser. Prova att göra husman växtbaserad, testa den tanken. Kan det fungera för dig? 

Se inte vego-maten som specialkost, eller som en sista grönsaksrätt på menyn. Gör dina populäraste rätter växtbaserade, utmana dig själv. Det finns så klart bra och dåliga rätter, men hitta de som du tycker blir bra och börja där.

Anamma Vegoburgare 120 gram i tre olika serveringsförslag.

Hur ser du på framtiden för växtbaserad mat?

Vi är i början av ett generationsskifte. Tidigare var växtbaserade produkter för veganer i första hand, men nu vill fler prova. Utvecklingen går otroligt fort framåt och du som kock behöver inte längre kompromissa på smaker, texturer eller sättet du jobbar på i köket.

Det finns ju en uppfattning om att vegetariskt inte smakar gott, vad är din syn på det?

Växtbaserad mat måste funka för alla om det ska bli populärt. Folk ska inte behöva vänja sig vid att det smakar på ett speciellt sätt.

De allra flesta är inte intresserade av att äta växtbaserat till 100%. Vi ska locka över dem med mat som ser ut som vanlig mat och smakar som vanlig mat. Dessutom ska det vara lika enkelt att laga. Det är just därför produkter från Anamma är så bra, de är enkla att lyckas med.

Vilket är ditt bästa recept med Anamma?

Vår Bistro Burgare på ChouChou är grym. Det är en Anamma Vegoburgare med växtbaserad ost, amerikansk burgardressing, fejkonchutney, soltorkad tomatcrème, pickles och rostad lök. Det är såsigt, fettigt och jävligt gott – helt enkelt.

Är det viktigt att växtbaserade produkter ser ut och smakar som kött?

Ja! Det ska se ut som och smaka som vanlig mat. Det är svårt att etablera nya maträtter som passar alla. Det skulle ta otroligt lång tid. Då är det bättre att byta ut råvarorna i dina vanliga rätter mot växtbaserade produkter som smakar och fungerar likadant.

Vad är allra viktigast att tänka på när det gäller växtbaserad mat?

Ett första mål måste vara att halvera vår köttkonsumtion. Hur gör vi det enklast? Jag menar att det bästa sättet är om alla äter hälften så mycket kött, i stället för att hälften av befolkningen ska bli veganer.

Som kock tycker jag att du ska fortsätta att laga god mat, precis som vanligt. Men byt ut hälften av kötträtterna mot växtbaserade produkter, och ta de maträtter som blir bäst. Köttbullar med gräddsås, tacos, spagetti med köttfärssås, burgare och korvar är alla maträtter som blir jävligt goda när du gör dem på veganska produkter från Anamma.

Prova, jag lovar att du kommer bli positivt överraskad.

Snabbfakta om Anamma Vegoburgare 120 g, ostekt:

  • Med en bas av soja-, bondböne- och ärtprotein.
  • Proteinhalt 11 gram.
  • Ostekt.
  • Vegansk och fri från gluten.
  • Ungefär 90% lägre klimatpåverkan än hamburgare gjord på nötkött.
  • Går lika bra att steka som att grilla.
  • Tillagad i Norden.

Inspirationsbroschyr och recept med Anamma Vegoburgare 120 gram, ostekt

Dela med andra

Läs också…