Smarta Julbord

Julen hamnade onekligen i skymundan under pandemin, men med lättade restriktioner och en ljus framtidstro, hoppas och tror vi på att det faktiskt kan bli jul i år igen. Vi har produkterna och tipsen för att du ska lyckas skapa en riktigt fin, och framförallt god, jul för dina julbordsgäster.

Den som lyckas med den svåra konsten att vara flexibel samtidigt som man gör det både ekonomiskt och gott, kommer att stå där som vinnare när julen är förbi.

God Flexibel Jul!

Broschyren Smarta Julbord med fyra olika uppslag.

Kika i julbroschyren.

Ta del av våra uppdaterade broschyr – fullspäckad med goda recept och härlig inspiration för hur du ska lyckas servera det allra godaste julborden av dem alla.

Oavsett om du erbjuder bufféer, jultallrikar eller till och med take away.

LÄS MER OM SMARTA JULBORD

Vi vill ha klassiska smaker...

När det kommer till julen så står crossover-köket inte högt i kurs.

Enligt undersökningar så är det traditionella kryddor såsom nejlika, kanel, kryddpeppar, ingefära och stjärnanis som vi vill ha för att verkligen uppleva jul.

Köttbullar, Vegoprins, gurka, rödkål och annat i folieformar på röd duk.
Smårätter på grönt underlag från Smarta Julbord.

...men med mer hälsa...

Däremot kan rätterna lagas på ett mer modernt och hälsosamt sätt, där feta gräddsåser får stå tillbaka och portionerna gärna görs lite mindre, så att man fortfarande kan smaka på allt.

...och gärna grönare.

Var fjärde kvinna önskar ett mer vegetariskt julbord, där rotfrukter och kålsorter gärna får ta större plats. En del klassiska animaliska proteintunga rätter får gärna strykas, såsom lutfisk, sylta och kanske även pastejer.

Köttbullarna får gärna komma i både gröna och animaliska varianter.

Vegetarisk julmat på en grön duk.
Tre olika sillar på en duk som är blå och vit.

Första turen går till sillbordet.

Inledningen på julbordsturerna är för varje år allt mer i klang med trender, där vi gärna äter mer sill för att det är hållbart och att sillen kommer med stora mängder D-vitamin.

Med nya spännande kryddningar håller en helt ny generation på att upptäcka sillen och ge den nytt liv igen.

Snaps och/eller sober.

Under flera år har alkoholvanorna bland de yngre förändrats, där ökat fokus på hälsa och mental prestation får allt fler att välja alkoholfritt.

Men ge även dessa gäster chansen att vara med i gemenskapen runt en snapssång, genom att erbjuda dem en ”sober snaps” på menyn.

Närbild av röda drycker i bringare/karaffer.

Placera gästerna vid bubbelbord.

Att trängas med okända människor är inte vad många önskar till jul. Skippa buffén och utgå från varje sällskap som en social bubbla. Servera turerna som bordsbuffér, börja med en bricka sill, därefter en bräda skivade delikatesser som korv, skinka och gravad lax.

Varmrätten serveras individuellt på tallrik, och ett tårtfat med sötsaker avrundar måltiden.

Säkra din buffé.

Vill du ändå servera en buffé med julmat, skippa de stora faten och portionera istället rätterna på små assietter och skålar.

Mer jobb i köket, men å andra sidan bättre portionskontroll och minskat svinn om du inte ställer ut för mycket på en gång.

Julbuffé i mindre skålar och fat.
Dukat julbord med människor i litet sällskap.

Mer jul i år. Både här och där.

När pandemin är så gott som över så tar vi ta igen tappad tid tillsammans. I undersökningen Matrapporten 2021 tänker 61% gå på restaurang oftare än före pandemin och 66% kommer att bjuda hem vänner oftare än tidigare.

Kanske flyttar en del av julborden till folks hem, så se till att erbjuda dem en bra lösning som är skalbar, allt från den mindre till den större samlingen.

Du glömmer väl inte…

I årets broschyr hittar du kom-ihåg-listor som hjälper dig att få med allt gott på julbordet. Men vi har även fixat inköpslistorna i Excel-format, förberedda med artikelnummer och allt.

Enklare än så kan det väl knappast bli?

LADDA NER INKÖPSLISTOR TILL SMARTA JULBORD
Inköpslistor från Smarta Julbord 2021.

LITE KLASSISKA JULFILMER FRÅN FÖRR

Ingen jul utan nostalgiska, mysiga och inspirerande filmklassiker.

Johan och Marcus heter våra filmstjärnor, som till vardags jobbar som kulinariska kreatörer på Orkla FoodSolutions. I dessa, numera klassiska men fortfarande högaktuella, filmsnuttar får vi se dem lyfta fram andra (jul)stjärnor – nämligen våra kära produkter.

Produkter som får vilken julservering som helst att glänsa över både sjö och strand, så att säga.

JULARNA MAN MINNS

Nyfiken på hur det gick till när mor- och farföräldrarna var små? Riktigt sååå längesedan är det inte sedan vi började med våra smarta julbord, men här kan du åtminstone läsa lite om de senaste årens kloka lösningar, för alla möjliga typer av julbordsserveringar.

Flera av tipsen och inspirationen håller fortfarande, så man kan ändå påstå att vi tar fram ganska tidlösa lösningar för dig som vill ha lite hjälp att maxa julförsäljningen, eller hur!?

Grön nyårsmeny från Orkla FoodSolutions Smarta Julbord 2020.
Grön nyårsmeny från Orkla FoodSolutions Smarta Julbord 2020.

2021: NYA TIDER. NYA SERVERINGAR.

Pandemin knäckta många julbord 2020, och i år kan branschen börja ana ljuset i tunneln. Restriktioner börjar lätta, även om faran inte är överblåst på något vis.

Utöver det faktum att vi alla var tvungna att ta vårt ansvar, sköta oss och inte ställa till med någon ny pandemivåg, så fanns det många saker att ta lärdom av från föregående år. Många gäster hade upptäckt smidigheten med take away och catering, så vår filosofi var att fortsätta erbjuda dessa möjligheter, även om du som krögare och julbordsserverare slog till och bjödpå julbord eller jultallrik.

Take away-julbord med vegetariska produkter från Orkla FoodSolutions.
Take away-julbord med vegetariska produkter från Orkla FoodSolutions.

2020: TRADITION. TREND. TA MED.

En pandemi sätter stopp för de klassiska julbufféerna. Smarta Julbord 2020 handlar därför om att kika på de olika borden (sill, vego, kött och gotte) ur olika perspektiv.

Genom att ha denna öppna approach, öppnar du också för möjligheten att kunna erbjuda dina trogna gäster riktig julkänsla och god mat. Oavsett om de sitter hos dig och avnjuter sin julmat, eller om de tar den med sig, eller kanske till och med får den levererad.

Vi visar hur du enkelt kan anpassa flera olika rätter så att de fungerar att servera på plats hos dig, eller som take away/catering. Både i klassisk och modern tappning. Tradition möter trend.

Hand som sträcker ut julmat ur en kiosk.
Hand som sträcker ut julmat ur en kiosk.

2019: ALLA KAN SÄLJA JULEN

ALLA kan faktiskt servera julen. Från buffé och jultallrik, via fast food och food trucks, till take away, X-mas to go och One Hand Christmas. Alla måste inte heller servera allt. Genom att fokusera och satsa på det som du är bra på, kommer du också att lyckas.

Gröna julbord med fokus på hållbarhet och hälsa är i princip lika vanliga som de traditionella julrätterna, och arbetet med matsvinn fortsätter utan minsta antydan till inbromsning.

Tidsbesparande knep, enkla recept och merförsäljningstips är julklappen från oss till dig, som gör att du kan fokusera på att sprida lite extra matglädje åt gästerna inför julen.

Tillbehör för det smarta julbordet uppdukat med beskrivande flaggor för varje rätt. Framtaget för café.
Tillbehör för det smarta julbordet uppdukat med beskrivande flaggor för varje rätt. Framtaget för café.

2018: JUL FÖR ALLA - SÅ SÄLJER DU SMARTARE

Årets fokus ligger bland annat på att spara tid och pengar i köket. Har du någon signaturrätt så lägg krutet på denna och låt oss hjälpa till med resten.

Vi bjuder på inspiration kring hur du kan bjuda på färdiga jultallrikar eller take away för att minska julbuffén som kan vara en riktig svinnfälla. Det gröna julbordet utvecklas genom att plocka upp de traditionella julsmakerna i de vegetariska rätterna.

Jul mise en place i baren är perfekt för merförsäljning och vi har tagit fram skyltar, neckhangers och vimplar som hjälper till att sälja. Precis som våra tips för hur du arbetar med dina sociala medier.

Smarta Julbord från Orkla FoodSolutions med en brasa i bakgrunden.
Smarta Julbord från Orkla FoodSolutions med en brasa i bakgrunden.

2017: JULKLOK - TÄNK VARVET RUNT

Vi introducerar ett 360-tänk på alla möjliga plan, men framförallt kring maten. Tänk cirkulärt och hållbart för att minska svinnet. Det som blir över på julbordet ena dagen blir morgondagens lunch. Köttbullarna blir en lunchmacka och sillen blir en sillwrap. Bra planering minskar svinnet och ökar lönsamheten, helt enkelt.

Det vegetariska tar mer plats och vi bjuder på en gedigen sillskola för att fler skulle förstå alla mervärden med denna fina firre. Med bra produkter finns det inte heller någon anledning att lägga tid och energi på att göra allt från grunden, menar vi.

Smarta julbord 2016 med dukat bord sett uppifrån.
Smarta julbord 2016 med dukat bord sett uppifrån.

2016: FRÅN KLASSISK BUFFÉ TILL "JULBENTO"

På årets julbord visar vi servering på ett nytt och modernt sätt via singelportioner eller brickor. Vi introducerar “Jullådan” med allt i ett – alltså tre serveringar med småvarma brickan, sillbrickan och söta brickan.

2016 börjar trenden med vegetariska julbord bli allt vanligare och vi kommer med inspiration kring hur du som krögare kan haka på vegotrenden och fokusera på ett grönare jullbord.

Vi bjuder även på tips kring hur du förbättrar köksekonomin genom att röra dig från kött till grönt, servera via bricka istället för buffé, samt genom att erbjuda desserten som sharing.

Traditionellt julbord med sill från Abba Gastronomi.
Trendigt julbord med sill från Abba Gastronomi.
Catering-julbord med sill från Abba Gastronomi.
Take away-julbord med sill från Abba Gastronomi.
Traditionellt julbord med vegetariska produkter från Orkla FoodSolutions.
Trendigt julbord med vegetariska produkter från Orkla FoodSolutions.
Catering-julbord med vegetariska produkter från Orkla FoodSolutions.
Take away-julbord med vegetariska produkter från Orkla FoodSolutions.
Traditionellt julbord med produkter från Orkla FoodSolutions.
Trendigt julbord med produkter från Orkla FoodSolutions.
Catering-julbord med produkter från Orkla FoodSolutions.
Take away-julbord med produkter från Orkla FoodSolutions.
Godsaker från gottebordet i Smarta Julbord 2020.
Tillbehör till julbordet i Smarta Julbord 2020.
Grön nyårsmeny från Orkla FoodSolutions Smarta Julbord 2020.
Nyårsmiddagen som catering eller take away med Orkla FoodSolutions Smarta Julbord 2020.

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

KOLL PÅ DET SENASTE!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV