Smarta julbord

JULBORDET ÄR OCH FÖRBLIR EN KÄR DEL I VÅRA MATTRADITIONER

Att gå ut och äta julbord med sin familj eller sitt företag är en uppskattad upplevelse som stadigt fortsätter att öka. Därför är julborden ofta ett lönsamt inslag för många restauranger och även om man inte har möjlighet att erbjuda en enorm och gedigen julbuffé, kan man faktiskt ändå bjuda gästerna på juliga smaker.

Vi har tagit fram massor av tips och recept som kommer hjälpa dig att förenkla julen, oavsett om du erbjuder julbordsbuffé eller inte. Hållbarhet, hälsa, minskat matsvinn, tidssparande knep och merförsäljningstips som alla gör att även DU kan lyckas sprida lite extra matglädje åt gästerna under december.

Låt dig inspireras!

Sillinläggningar i glasburkar för det smarta julbordet
Närbild på rårakor med räkor, rom och crème fraîche
Närbild på tre bitar västerbottenpaj från Felix med tillbehör som passar till julbordet
Johan Liljegren i vit skjorta framför svart vägg.
Johan Liljegren i vit skjorta framför svart vägg.

JOHANS JULBORDSTIPS

Johan Liljegren, kulinarisk kreatör på Orkla Foods Sverige, tycker att fler restauranger borde våga nischa sig. Utgå från den röda tråd din restaurang har i övrigt och sätt kvalitet före kvantitet på det du serverar. Om du inte orkar göra ett stort julbord kan du ha en enkel julmeny med några sillar, köttbullar, paj och Ris à la Malta.

Jobbar du med smarta rätter kan du med enkla medel göra “gamla” rätter till nya. Låt det som bli över från ena dagen ingå i lunchen nästa dag. Driver du hotell kan du bjuda på julsnacks i baren och låta vissa rätter flytta ut från julbordet till loungen eller ingå i konferensfikan.

Anamma Vegoprins i stekjärn med skålar fyllda med senap bredvid.
Anamma Vegoprins i stekjärn med skålar fyllda med senap bredvid.

ANAMMA VEGOPRINS - DEN NYA REGENTEN

I takt med att kraven och önskemålen kring fler vegetariska alternativ på julborden ökar, så har Anamma Vegoprins seglat upp och blivit en favorit bland både vuxna och små. Anamma Vegoprins är ett gott och veganskt alternativ till prinskorven, och inom Anamma hittar du flera produkter som utan problem kan vara med och ta plats på vilket julbord som helst.

SORTIMENT FRÅN ANAMMA

Sill från Abba Gastronomi serverad på sex olika vis.
Sill från Abba Gastronomi serverad på sex olika vis.

SEX OLIKA SMAKVARIANTER PÅ EN SILL

Ett hett tips är att servera sillen som en smårätt eller ge den asiatisk touch. Sälj till paketpris med med öl eller snaps. Passar både som förrätt eller i baren. Kan med fördel serveras på detta vis hela året, bara att justera toppingen efter säsongen.

Varje höst tar vi fram en unik smak på vår utsökta sill som vi kort och gott kallar för “Årets Sill”. 2019 har den smak av bland annat mandarin, tranbär och honung. En given favorit på julbordet.

LÄS MER OM ÅRETS SILL 2019

GÖRA FRÅN GRUNDEN ELLER FOKUS PÅ FINISHEN?

Oavsett om du tillhör de som vill laga från grunden, eller om du föredrar att lägga fokus på detaljerna istället, så har vi något för alla. Inom både paj och sill har vi produkter som hjälper dig med grunderna så att du kan fixa merparten på egen hand. Samtidigt som vi erbjuder i princip serveringsfärdiga lösningar för dig som har svårt att hinna laga allt från grunden, har vi också fina och färdiga produkter för dig som hellre vill lägga din tid på “piffandet” och tillbehören.

PAJ

Laga paj från grunden med Felix pajskal som dessutom är palmoljefria.

FRÅN GRUNDEN

Om du har lite extra tid kan du använda våra färdiga pajskal från Felix och fylla dem med dina egna favoritsmaker. Pajskalen finns i två olika storlekar och är perfekta att ha som grund. Dessutom är de fria från palmolja.

Vill du motverka matsvinn så är du smart och använder ingredienser som kanske blev över från gårdagens servering. Kan bli precis hur gott som helst.

Felix Västerbottenpaj med Hållö Handskalade Räkor på en tallrik.

FIXA FINISHEN

Spara tid och fokusera på att göra vackra och oemotståndliga pajer åt dina gäster. Till exempel passar Felix Västerbottenpaj eller senaste tillskottet Grönkåls- och fetaostpaj perfekt att ha på julbordet. Addera lite säsongsbetonade råvaror för att sätta stämningen.

Felix matpajer finns i flera goda smaker och är färdiga att värma. Så att du kan använda tiden du får över till att göra läckra tillbehör istället.

SILL

Olika sillrätter uppdukat i behållare i rostfria skålar

FRÅN GRUNDEN

Använd inläggningssill från Abba Gastronomi Skapa för att skapa dina egna julfavoriter. Finns både som bitar eller hela filéer som är färdigmarinerade. Du använder lagen som sillen ligger i och kan lägga all tid på det du vill smaksätta sillen med.

Även löksillen från Abba Gastronomi går utmärkt att ha som grund för att ta fram dina egna smakvarianter. Låt fantasin flöda!

Abba Gastronomi Senapssill och Löksill i burkar.

FIXA FINISHEN

Här kan du släppa sillen helt, den är färdig. Du kan istället fokusera på helheten, koka ett bra ägg, baka ett gott bröd och kreera en god sillmacka. Abba Gastronomi erbjuder många olika smaker så att varje gäst kan hitta sin egen favorit.

Tanken är att höja helheten med hjälp av en färdig sill – klar eller krämig. Addera tillbehör efter smak, fantasi och tillgång.

Fyra olika sorters sill gjorda med sill från Abba Gastronomi.

MUMSIGA SILLRECEPT

ONE HAND CHRISTMAS

Hand som sträcker ut julmat ur en kiosk.
Hand som sträcker ut julmat ur en kiosk.

"CHRISTMAS TO GO"

Enorma julbufféer som dignar av läckerheter innebär ofta att man plocka bort ett stort antal stolar och bord. Något många varken har råd eller plats med. Men ska inte dessa också kunna erbjuda juliga smaker och dofter?

– Självklart ska de kunna det, svarar Sara Westerlin som är Customer Activation Manager på Orkla Foods Sverige. De traditionella julsmakerna är enormt viktiga för svenskarna. Och man kan faktiskt lösa det på annat sätt än att fylla en halv matsal med julmat. Vi kallar det för One Hand Christmas.

Vinterklädd hand och arm som håller julmat i wrap.
Vinterklädd hand och arm som håller julmat i wrap.

Ja, julmaten är väldigt folkkär. En undersökning som Visita låtit Novus göra om våra julvanor visar att hela 78 % föredrar ett svenskt julbord framför andra alternativ och att 77% tycker julmaten som tradition är viktig. Ungdomar tycker att det är allra viktigast med sill, skinka, köttbullar och andra traditionella rätter, visar undersökningen.

– Det går att tänka på andra sätt och göra lite tvärtom, särskilt för de små ställena som ibland känner att de inte kan erbjuda juliga smaker. Allt från kvarterskrogen till caféet och foodtrucken ska förstås också ges möjligheter att ge sina kunder en julig upplevelse

Sara Westerlin äter julmat från konceptet One Hand Christmas.
Sara Westerlin äter julmat från konceptet One Hand Christmas.

VAD ÄR DÅ ONE HAND CHRISTMAS?

– Det är jätteenkla rätter som är smidiga att ta med sig. De kräver varken lång planering, mycket personal eller stora lokaler. Det är bara att köra. Utifrån enkla tips och lite inspiration kan alla bjuda på jul under några veckor i december. Ett väldigt bra alternativ till de klassiska julborden, och ett sätt att enkelt skapa merförsäljning där det normalt inte serveras julinspirerande rätter.

Sara framhåller också att de härliga juldofterna är väldigt viktigt som marknadsföring i sig självt.

– Ja, julens dofter är nästan alltid förknippade med något kärt minne, avslutar hon.

SMASKIGA ONE HAND CHRISTMAS-RECEPT

Smarta Julbord från Orkla FoodSolutions med en brasa i bakgrunden.
Närbild på Frödinge ostkaka med Ekströms Hallonmousse
Tillbehör för dessertbordet till smarta julbord. Dryck och kakor.
Tillbehör för det smarta julbordet uppdukat med beskrivande flaggor för varje rätt. Framtaget för café.
Söta slut från Smarta Julbord, ett koncept från Orkla FoodSolutions.
Frödinge kladdkaka med topping.
Rawballs gjorda på Orkla FoodSolutions vis.