Smarta Julbord

Smarta Julbord 2020 – tradition, trend och take away.

Julbordet känns, förutom möjligtvis midsommar, kanske som det svenskaste av det svenska. Och många är de restauranger och eventanordnare som tjänar in årets vinst just under julen. Men måste vi då vara utan jul i dessa ovissa tider?

Vi tror inte det, utan istället bjuder vi på massvis av bra exempel på hur du kan uppdatera ditt julbord till dags dato. Trendigt eller traditionellt. På plats eller som take away. Var flexibel.

Häng med, så ska vi förklara hur det går till när Orkla FoodSolutions rör om i julgrytorna 2020.

God Smart Jul!

Lista på vilka stopp som finns på Julbordsresan.
Lista på vilka stopp som finns på Julbordsresan.

DEN KLASSISKA JULBORDSRESAN

Det första du bör känna till är att vi detta år valt att bygga upp årets smarta julbordstänk kring hur gästerna brukar plocka sin julmat.

Först ut är det kalla, med sillen som självklar huvudrollsinnehavare. Därefter utforskar gästerna de läckra nymodigheterna vid det vegetariska bordet. Samtidigt, eller strax efter, seglar de förbi efterlängtade klassiker såsom köttbullar, med tillhörande kål förstås. För att så småningom avrunda festmåltiden med ett ärovarv (eller tre) vid gottebordet.

Inga konstigheter där, utan relativt förutsägbart och härligt.

Tradition och trend är fokus i Smarta Julbord 2020.
Tradition och trend är fokus i Smarta Julbord 2020.

TRADITION. TREND. TA MED.

Den andra twisten på Smarta Julbord 2020 är att vi valt att kika på de olika borden (sill, vego, kött och gotte) ur olika perspektiv.

Genom att ha denna öppna approach, öppnar du också för möjligheten att kunna erbjuda dina trogna gäster riktig julkänsla och god mat. Oavsett om de sitter hos dig och avnjuter sin julmat, eller om de tar den med sig, eller kanske till och med får den levererad.

Vi visar hur du enkelt kan anpassa flera olika rätter så att de fungerar att servera på plats hos dig, eller som take away/catering. Både i klassisk och modern tappning. Tradition möter trend.

Årets sill 2020 från Abba Gastronomi med björnbär och peppar.
Årets sill 2020 från Abba Gastronomi med björnbär och peppar.

PSSSST... ÅRETS SILL 2020 ÄR HÄR

Ja, alltså, vi kommer ju till sillbordet alldeles strax lite längre ner på sidan. Men vi vill ändå slå ett slag för en riktig och viktig tradition redan nu – Årets Sill från Abba Gastronomi.

Varje år släpper vi en ny spännande sill med unika smaker och i begränsad upplaga. Dessa munsbitar har kommit att bli en tradition på många julbord runtom i vårt avlånga land, så vänta inte för länge med att säkra just dina hinkar.

Årets upplaga bär smaker från Björnbär & Peppar, och du kan läsa allt du behöver veta om julens favoritsill på vår Årets sill-sida.

Flera uppslag av brochyren Smarta Julbord 2020 från Orkla FoodSolutions.
Flera uppslag av brochyren Smarta Julbord 2020 från Orkla FoodSolutions.

BROSCHYR – SMARTA JULBORD 2020

I årets mest fullmatade julbordsbroschyr hittar du massvis med smarta produkter och recept som passar utmärkt på vilket julbord som helst. Dåtid möter nutid, och du som kikar i broschyren får möjlighet att förkovra dig lite i traditionerna och trenderna kring det viktigaste av allt till julen – nämligen maten.

Scrollar du ner så har vi dessutom gjort korta filmer kring typ varje uppslag i broschyren. Hur inspirerande och modernt som helst!

LÄS BROSCHYR “SMARTA JULBORD 2020”

Urval av sjömatsprodukter från Smarta Julbord 2020.
Urval av sjömatsprodukter från Smarta Julbord 2020.

ÅRETS JULPRODUKTER

Alla fantastiska recept och tips som du kommer att få ta del av lite längre ner, består ju så klart av ett gäng lika fantastiska produkter. För att du inte ska behöva lista ut vilka dessa är på egen hand, hittar du dem listade både i själva broschyren, samt på vår produktsida som du hittar länk till direkt här under. Smidigt, va!?

TILL PRODUKTLISTA

Avdelare Smarta Julbord 2020 - tradition och trend.

ORKLA FOODSOLUTIONS PRESENTERAR STOLT

SMARTA JULBORD 2020

TRADITION. TREND. TA MED.

Avdelare Smarta Julbord 2020 - sill.

FÖRSTA TUREN: SILLBORDET

Många kommer inte längre än till sillen på julbordet, och det är inte särskilt konstigt om man tänker efter. Sill finns i så många härliga inläggningar att det helt enkelt inte går att sluta innan man plockat av alla sorter.

Oavsett hur mycket tid du vill lägga på dina sillserveringar, har vi med stor sannolikhet något som passar just dig. Allt från helt färdiga och smaksatta sillar, till filéer som du gör dina egna fantasifulla inläggningar av!

Visste du förresten att vår sill passar utmärkt att servera under hela året och inte bara vid högtiderna? Om du inte tror på vad du läser, så spana in filmen.

SILL: TRADITION

SÄTT DIN EGEN PRÄGEL

Sedan kryddsillen kom i slutet av 1800-talet har det gjorts oändligt många inläggningar. Några av dem har blivit odödliga klassiker, och har fått sina självklara platser på sillbordet. Och även om du köper färdig sill, kan du enkelt sätta din egen personliga prägel på den!

SILL: TREND

TRENDIG SILL 2020

För dig som vill sätta en modernare touch på sillen gör du det enklast med produkter från Abba Gastronomi Skapa. Få saker kan varieras i det oändliga såsom sill. Så låt kreativiteten flöda, kanske du rent av skapar en framtida klassiker?

SILL: CATERING

VÅRA FÄRDIGA SILLAR

När du ska leverera sill till lite större tillställningar är det perfekt att välja någon av våra färdiga sillar, men piffa gärna till dem så att det blir en genuint hemlagad känsla. Snabbt, smidigt och gott!

SILL: TAKE AWAY

12X SILL SOM SMÅ TAKE AWAY

Portionsförpackad sill en riktig höjdare som Take Away. Vackert, inbjudande och lagom mycket. Här har vi tagit fram tolv toppengoda tips som är lite mer avancerade än färdiga inläggningar, men fortfarande väldigt enkelt!

Avdelare Smarta Julbord 2020 - vego.

ANDRA TUREN: VEGOBORDET

Vem har sagt att prinskorvar och köttbullar måste vara gjorda av kött? Ett modernt julbord bjuder givetvis även på gröna varianter av våra mest klassiska anrättningar.

Vi inleder turen med en genomgång av de viktigaste och juligaste produkterna från Anamma och Lecora. Självklara varumärken på vilket julbord som helst.

VEGO: TRADITION

VEGETARISKT SMÅVARMT

För dig som vill bjuda på klassiska smaker även på det gröna julbordet, är det numera hur enkelt som helst. Bullar, prinsar, biffar och brunkål kan serveras helt veganskt. Frågan är om dina gäster överhuvudtaget märker någon skillnad?

VEGO: TREND

TRENDIGT VEGETARISKT 2020

Framtidens gröna julklassiker är det svårt att sia om, men vi har en stark känsla av att vegobullar av ärta och ekologisk åkerbönsnugget står högt upp på listan över troliga kandidater.

VEGO: CATERING

VEGETARISKT SMÅVARMT SOM CATERING

Gröna, juliga smaker är perfekta som catering. Vad sägs om en skivad vegorulle, vegobullar, rödkål och brunkål? Eller åkerbönsnuggets med rödbeta? Till det en låda med pickles, cornichons, rödbetor och senap så är det småvarma komplett!

VEGO: TAKE AWAY

VEGETARISKT SMÅVARMT SOM TAKE AWAY

Det småvarma vegetariska fungerar lika bra som take away. Enkelt att packa, enkelt att värma och gott att äta!

Avdelare Smarta Julbord 2020 - kött.

TREDJE TUREN: KÖTTBORDET

Vi får inte glömma bort våra riktiga klassiker. Traditionen med mycket kött på julbordet sträcker sig hela vägen tillbaka till adventsfastan. Nu är det tid att unna sig korvar, köttbullar och andra köttiga delikatesser.

Johan och Marcus visar dig först ett urval av klassiska produkter som gästerna gärna ser på julbordet. Och sen på sina tallrikar. Och slutligen i magen.

KÖTT: TRADITION

DET KLASSISKT SMÅVARMA

På 70-talet klev köttbullarna in på den småvarma avdelningen på julbordet. Och där har de stannat kvar sedan dess. Köttbullar, brunkål, pickles, rödbetor och senap. Mer klassiskt än så kan det väl knappast bli?

KÖTT: TREND

MODERN UPPLÄGGNING AV DET SMÅVARMA

Vill man göra lite mer moderna anrättningar med den klassiska köttbullen som grund, är det faktiskt väldigt enkelt. Här har vi lagt till några trendiga smaksättningar och adderat två varianter av ”kål i kål”. Klart!

KÖTT: CATERING

DET KLASSISKT SMÅVARMA SOM CATERING

Catering av köttbullar går enkelt att piffa till lite. Ett bra tips är att blanda två olika typer av köttbullar, de olika formerna gör att det känns mer som hemlagat! Men lite grönt vill man även bjuda på. Här har vi lagt till lite piffad brunkål och rödkål tillsammans med några vegoprinskorvar.

KÖTT: TAKE AWAY

KLASSISKT JULBORD SOM TAKE AWAY

Även som take away är det trevligt med lite olika former på köttbullarna. Här har vi blandat Maggans köttbullar med Krögarklass Duo-köttbullar. Lite rostade, klyftade rödbetor tillsammans med rödkål och brunkål så är lådan komplett!

Avdelare Smarta Julbord 2020 - gottebord.

FJÄRDE RUNDAN: GOTTEBORDET

SERVERA NÅGOT GOTT PÅ GOTTEBORDET

Självklart förtjänar dina gäster något riktigt gott som avslutning på julmiddagen. Några vill ha fräscha, lätta desserter, andra gräddigt mastiga. Och några vill ha både och!

Enkelt att servera på plats, och att packa ner som take away eller catering.

Avdelare Smarta Julbord 2020 - tillbehör.

GLÖM INTE TILLBEHÖREN

SISTA TOUCHEN SOM SÄTTER PRICKEN ÖVER I:ET

Tillbehören är ofta det som piffar upp anrättningarna och ger dem en professionell touch. Några handskalade räkor som topping, en klick stenbitsrom eller några cornichons kan skapa underverk.

Ibland är tillbehören faktiskt helt avgörande. En Jansson utan ansjovis är ju faktiskt bara en potatisgratäng.

Avdelare Smarta Julbord 2020 - nyår.

GRÖNT NYTT ÅR

TRE HÅLLBARA RÄTTER TILL NYÅRSFESTEN

Servera en klassisk nyårsmeny med minimalt klimatavtryck! Här har vi tagit fram ett trerätters-tips med traditionella smaker, men med ovanligt hållbara råvaror!

NYÅR I HEMMET

GRÖNA NYÅRSMENYN SOM TAKE AWAY

Många kommer att vilja fira in det nya året med en nyårsmiddag hemma i år. Till de som inte vill ha kött har vi tagit fram en meny som både är ljuvligt god och kanske uppfyller nyårslöftet på en och samma gång!

Avdelare Smarta Julbord 2020 - julhistoria.

JULARNA MAN MINNS

Nyfiken på hur det gick till när mor- och farföräldrarna var små? Riktigt sååå längesedan är det inte sedan vi började med våra smarta julbord, men här kan du åtminstone läsa lite om de senaste årens kloka lösningar, för alla möjliga typer av julbordsserveringar.

Flera av tipsen och inspirationen håller fortfarande, så man kan ändå påstå att vi tar fram ganska tidlösa lösningar för dig som vill ha lite hjälp att maxa julförsäljningen, eller hur!?

Hand som sträcker ut julmat ur en kiosk.
Hand som sträcker ut julmat ur en kiosk.

2019: ALLA KAN SÄLJA JULEN

ALLA kan faktiskt servera julen. Från buffé och jultallrik, via fast food och food trucks, till take away, X-mas to go och One Hand Christmas. Alla måste inte heller servera allt. Genom att fokusera och satsa på det som du är bra på, kommer du också att lyckas.

Gröna julbord med fokus på hållbarhet och hälsa är i princip lika vanliga som de traditionella julrätterna, och arbetet med matsvinn fortsätter utan minsta antydan till inbromsning.

Tidsbesparande knep, enkla recept och merförsäljningstips är julklappen från oss till dig, som gör att du kan fokusera på att sprida lite extra matglädje åt gästerna inför julen.

Tillbehör för det smarta julbordet uppdukat med beskrivande flaggor för varje rätt. Framtaget för café.
Tillbehör för det smarta julbordet uppdukat med beskrivande flaggor för varje rätt. Framtaget för café.

2018: JUL FÖR ALLA - SÅ SÄLJER DU SMARTARE

Årets fokus ligger bland annat på att spara tid och pengar i köket. Har du någon signaturrätt så lägg krutet på denna och låt oss hjälpa till med resten.

Vi bjuder på inspiration kring hur du kan bjuda på färdiga jultallrikar eller take away för att minska julbuffén som kan vara en riktig svinnfälla. Det gröna julbordet utvecklas genom att plocka upp de traditionella julsmakerna i de vegetariska rätterna.

Jul mise en place i baren är perfekt för merförsäljning och vi har tagit fram skyltar, neckhangers och vimplar som hjälper till att sälja. Precis som våra tips för hur du arbetar med dina sociala medier.

Smarta Julbord från Orkla FoodSolutions med en brasa i bakgrunden.
Smarta Julbord från Orkla FoodSolutions med en brasa i bakgrunden.

2017: JULKLOK - TÄNK VARVET RUNT

Vi introducerar ett 360-tänk på alla möjliga plan, men framförallt kring maten. Tänk cirkulärt och hållbart för att minska svinnet. Det som blir över på julbordet ena dagen blir morgondagens lunch. Köttbullarna blir en lunchmacka och sillen blir en sillwrap. Bra planering minskar svinnet och ökar lönsamheten, helt enkelt.

Det vegetariska tar mer plats och vi bjuder på en gedigen sillskola för att fler skulle förstå alla mervärden med denna fina firre. Med bra produkter finns det inte heller någon anledning att lägga tid och energi på att göra allt från grunden, menar vi.

Smarta julbord 2016 med dukat bord sett uppifrån.
Smarta julbord 2016 med dukat bord sett uppifrån.

2016: FRÅN KLASSISK BUFFÉ TILL "JULBENTO"

På årets julbord visar vi servering på ett nytt och modernt sätt via singelportioner eller brickor. Vi introducerar “Jullådan” med allt i ett – alltså tre serveringar med småvarma brickan, sillbrickan och söta brickan.

2016 börjar trenden med vegetariska julbord bli allt vanligare och vi kommer med inspiration kring hur du som krögare kan haka på vegotrenden och fokusera på ett grönare jullbord.

Vi bjuder även på tips kring hur du förbättrar köksekonomin genom att röra dig från kött till grönt, servera via bricka istället för buffé, samt genom att erbjuda desserten som sharing.

Traditionellt julbord med sill från Abba Gastronomi.
Trendigt julbord med sill från Abba Gastronomi.
Catering-julbord med sill från Abba Gastronomi.
Take away-julbord med sill från Abba Gastronomi.
Traditionellt julbord med vegetariska produkter från Orkla FoodSolutions.
Trendigt julbord med vegetariska produkter från Orkla FoodSolutions.
Catering-julbord med vegetariska produkter från Orkla FoodSolutions.
Take away-julbord med vegetariska produkter från Orkla FoodSolutions.
Traditionellt julbord med produkter från Orkla FoodSolutions.
Trendigt julbord med produkter från Orkla FoodSolutions.
Catering-julbord med produkter från Orkla FoodSolutions.
Take away-julbord med produkter från Orkla FoodSolutions.
Godsaker från gottebordet i Smarta Julbord 2020.
Tillbehör till julbordet i Smarta Julbord 2020.
Grön nyårsmeny från Orkla FoodSolutions Smarta Julbord 2020.
Nyårsmiddagen som catering eller take away med Orkla FoodSolutions Smarta Julbord 2020.

Du hör väl av dig?

Är du sugen på att få mer inspiration och tips kring hur du kan arbeta med teman kring maten i skolorna? Eller är du kanske nyfiken på någon av våra produkter? Tveka inte att höra av dig till oss omedelbums med dina frågor.

KONTAKTUPPGIFTER

KOLL PÅ DET SENASTE!

Cirka en gång i månaden mailar vi ut ett nyhetsbrev med nyheter, koncept, tips, recept och en massa andra godsaker. Så för att inte missa något rekommenderar vi starkt att du registrerar dig till vårt finfina nyhetsbrev.

ANMÄLAN NYHETSBREV