På Stora Hammars skola lyssnar man på barnen

Stora Hammars skola är en av tio nominerade skolor i Årets Gröna Skolmåltid 2021 i White Guide Junior - ett pris som uppmärksammar skolkök som vågat förändra och satsa på en grön vegetarisk meny och som på olika sätt lyckats få med sig sina matgäster på resan. Kategorin är sponsrad av oss på Orkla Foods Sverige.

2021-10-29

Medarbetare från Stora Hammars skola i Vellinge. Finalist i Årets Gröna Skolmåltid i White Guide Junior 2021.

Mikael Andersson är kökschef och engagerad i förändringen på Stora Hammars skola i Höllviken i Vellinge kommun. Hans största tips är att lyssna på barnen och att man ska föreställa sig att man själv är gäst och vad man själv skulle vilja äta.

VAD ÄR GRÖN MAT FÖR ER OCH VARFÖR JOBBAR NI MED DET IDAG?
Först och främst för att vi vill lära barnen att äta klimatsmart. Vi vill lära dem att man kan äta en sund och näringsrik mat utan kött.

VAD UTMÄRKER ERT SKOLKÖK?
Vi är ett väldigt bra team som jobbar med hjärtat, som slår för barnen. Vi brinner för vårt yrke och vill utveckla vår mat. Vi försöker hitta nya influenser, laga mat från grunden och att använda hela råvaran, så vi tar tillvara på alla delar av grönsaken. Köket har en helhetssyn både vad gäller miljö och att vi ska jobba vegetariskt.

Vi bor i en A-kommun där föräldrarna har råd att handla dyrare protein, och här är man uppvuxna med att äta kött. Så det är inte bara barnen, utan även vuxna tror att allt protein kommer från köttet. Så vi behöver ha en diskussion med alla. Vi tar oss tid, gör informationstavlor med fakta med vad som innehåller mest protein och de flesta ger sig.

HUR HAR NI KOMMIT DIT NI ÄR?
Vi är där vi är på grund av att vi gjort ett enormt jobb för att utveckla vår mat. Vi jobbar med vegetarisk mat plus att vi hela vägen haft duktig personal. Vi började från noll och började med målet om att laga med 100% ekologiskt inom fem år – vilket vi lyckades med.

När vi bestämde oss för att ha vegetariskt två gånger i veckan för tio år sedan blev det ett ramaskri, vilket gjorde att vi hade ett stormöte med 200 föräldrar där vi förklarade hur det skulle gå till. Då ställde en man sig upp och sa, ”Ska min son bli kanin eller?”. Nu är det vegetariskt på menyn varje dag. För nu börjar vi redan med förskolebarnen och när de kommer upp i större åldrar är detta helt normalt för dem. Vi prioriterar miljön och ekologiskt och då blir det efter hand naturligt att man måste jobba in vegetariskt.

Vi försöker följa hur barnen tänker och försöker jobba in vegetariskt genom rätter de känner igen. Och så sätter vi alltid det vegetariska först i linjen där barnen ska ta mat, för då är det större chans att de väljer det.

VARFÖR TROR NI ATT NI BLIVIT NOMINERADE?
För att vi har helheten och vi har stuckit ut hakan, till exempel när vi varit ute och föreläst. Många skolor säger att de inte kan ha så mycket ekologiskt eller vegetarisk, att det tar tid och så vidare, men där bevisar vi motsatsen. Jag tror att många har hört talas om oss som något positivt och att vi ligger långt fram.

VAD HAR DU FÖR TIPS TILL ANDRA SOM VILL GÖRA EN GRÖN RESA?
Föreställ er att ni är gäster själva och ställ er frågan om vad ni vill ha för mat. Lyssna på barnen! Laga maten smakrik med mycket färger.

Titta på vad andra gör. Man behöver inte tro att man är världsmästare och ska klara allt själv, utan se och lär. Jag älskar att åka runt och hälsa på och se hur andra jobbar. Då kan man snappa upp många idéer. Det finns en stor öppenhet bland skolköken och när vi träffas exempelvis på White Guide-galan så delar vi idéer. Det finns ingen avundsjuka, utan man peppar varandra och om någon annan vinner hejar vi på. Det är en kul känsla.

Text: Karin Ericson
Foto: Stora Hammars skola

Karin Ericson


Vidare läsning

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om skolkonceptet Hälsa på maten.

Boka en träff med Orkla FoodSolutions i Hälsa på maten-anda.

Informationsbroschyr för Lecora Grönsaksbiff Crispy Chili.

Skoltrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Läs mer om prisutdelningsgalan och hur du anmäler dig.